Ételtcsakokosan

A tudatos halvásárlás aranyszabályai

2013. augusztus 23.
hal-300x199

 

Akik figyelnek az egészséges és tudatos táplálkozásra, a halat sem hagyhatják ki az étrendjükből. A halhús könnyen emészthető és számos értékes tápanyagot tartalmaz.

HOL VÁSÁROLJUNK?hal-300x199

Amikor belépünk egy halkereskedésbe, a külsőségek alapján szinte azonnal el tudjuk dönteni, hogy érdemes-e ott vásárolni. Az üzletnek szigorú követelményeknek kell megfelelnie. Gyanús, ha az ajtót kinyitva erős fertőtlenítőszer, orrfacsaró állott hal, esetleg ammónia szagát érezzük. Fontos, hogy megbízható forrásból, például halkereskedőnél, piaci halárusnál szerezzük be az árut. A halbolt mellett szól az is, hogy itt szinte biztosan hozzáértő árus szolgál ki minket, aki szívesen ad információkat, tanácsokat, sőt kérésünkre néhány ügyes mozdulattal a még úszkáló halat is konyhakésszé varázsolja.

MILYEN HALAT VÁLASSZUNK?

A hal könnyen romlik, ezért minél frissebbet vegyünk! Érdemes megkérdezni az eladót, honnan származik a hal és mikor fogták ki. Ha mélyhűtött terméket választanánk, tartsuk szem előtt, hogy a lefagyasztott hal mindig veszít a minőségéből, sosem lesz olyan jóízű, mint a friss. Helytelen fagyasztás esetén a külleme is megváltozhat, mondjuk szokatlanul foltos lesz. Gyorsfagyasztott, feldolgozott áru esetén vizsgáljuk meg alaposan a csomagolást: a kevés feltüntetett információ gyanúra adhat okot.

FRISS – NEM FRISS

A friss hal először is az illatáról ismerhető fel. A bántóan erős szag az előrehaladott romlás egyik jele. A külső jegyek szintén árulkodnak a frissességről. A friss hal szeme tiszta, telt, domború, esetleg üveges, vizes csillogású. Ha a szem beesett, száraz hatású, akkor az áru nem friss. A hal frissességéről leginkább a kopoltyú árulkodik: ennek élénkvörösnek vagy rózsaszínnek kell lennie. Nem friss a hal, ha kopoltyúja halovány, kifehéredett. Ha egészben vásárolunk halat, nyomással vizsgáljuk meg a ruganyosságát is. Amennyiben a húsa (bőre) kemény, és nyomás után azonnal viszszaugrik, biztos, hogy kitűnő állapotú áruval van dolgunk – ellenkező esetben az  ujjunk nem ütközik ellenállásba, esetleg a bőr belapul. Érdemes még figyelni az úszók és pikkelyek állapotára is: a friss hal úszói nedvesek, pikkelyei mélyen, szilárdan tapadnak a testhez és elszíneződéstől mentesek. Ne  vegyük meg a halat, ha úszói szárazak, roncsoltak, a szélek felé kifehé redők! Ugyanez érvényes a lazán ülő, szikkadt, pergő pikkelyekre is.

VÁSÁRLÁS UTÁN

Miután megvettük, legjobb, ha a friss halat azonnal felhasználjuk, de legalábbis egy-két napon belül készítsük el. Addig is letakarva, hűtőben tároljuk, 0–5 ºC fokos hőmérsékleten. Ha valamiért mégsem használjuk fel két napon belül, le is fagyaszthatjuk, de ez esetben fagyaszthatjuk. A házilag tartósított hal sokat veszít élvezeti értékéből! Ha fagyasztott halat vásároltunk, fontos, hogy a hűtési folyamat ne szakadjon meg, míg hazaérünk (ehhez legjobb, ha addig hűtőtáskába tesszük). Felhasználás előtt csak kíméletesen, például hűtőszekrényben olvasszuk fel, ne mikrohullámú sütőben vagy forró vízbe állítva.

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Megehetem még az ételt…?

eteltcsakokosan

Higiénia a piacokon

eteltcsakokosan

Balatoni halak napja

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató