Ételtcsakokosan

Elfeledett hús

2017. június 27.
braised-rabbit-400x325

Magyarországon a nyúlhús fogyasztása elenyésző, pedig nagyon értékes táplálék. Könnyen emészthető, alacsony kalória-, és zsírtartalmú húsa van, mely gazdag fehérjében és esszenciális aminosavakban. Jól beilleszthető a diétás és a speciális étrendet folytatók táplálkozásába is. Számottevő a B vitamin- és ásványianyag-tartalma (foszfor, vas, szelén).

A nyúlhús nagyon változatosan elkészíthető. Készülhet belőle leves, sült, paprikás, vadas, de rántva is nagyon finom. Valójában csak a fantáziánk szabhat határt elkészítésének. Nagyon jól illik hozzá a fokhagyma, a feketebors, a rozmaring, a tárkony, a kakukkfű, az áfonyalekvár is, de óvatosan bánjunk a fűszerekkel.

Amennyiben nem konyhakészen vásároljuk, akkor következő módon készíthetjük elő. Első lépés, hogy a nyulat a hátsó lábainál felakasztjuk.  A nyúzást a hátsó lábaknál kezdjük, majd a bőrt erős mozdulatokkal lehúzzuk. Nyúzás után a zsigereket távolítsuk el, a húst lehártyázzuk, bő vízben – lehetőleg csap alatt – többször is megmossuk.

A friss nyúlhúst 0-5°C-os hűtőben maximum 2 napig lehet tárolni. Ha tudjuk, hogy ennyi időn belül nem fogjuk felhasználni, legjobb, ha azonnal lefagyasztjuk. Ügyeljünk arra, hogy akkora adagokat fagyasszunk le, ami megfelelő a családnak, hiszen a felengedett húst újrafagyasztani rendkívül veszélyes, ezért tilos. A nyers nyúlhúst 9-12 hónapig tárolhatjuk fagyasztóban, de fontos megjegyezni, hogy minél több időt tölt a fagyasztóban, élvezeti értéke csökken. A többi húsféléhez hasonlóan olvaszthatjuk fel, itt is igaz, hogy nem szabad szobahőmérsékleten, a konyhapulton felengedtetni.

Ha sütőben készítjük el, akkor legalább 160 °C-ra előmelegített sütőbe helyezzük. Feldarabolva kb. 1 óra alatt fog megsülni. Egészben sütve egy 2-2,5 kg-os nyúlra legalább 1,5 órát kell számolnunk, ha meg is töltjük, akkor további 0,5 órával fog nőni a sütési idő.

Sütéskor, főzéskor a nyúlhús belső hőmérséklete érje el a 75 °C-ot, ennek megállapítására használjunk ételhőmérőt.

Az elkészült ételt mielőbb hűtsük le, 2 órán belül kerüljön be a hűtőszekrénybe. A maradék ételt 1-2 napon belül el kell fogyasztani, de étkezés előtt minden esetben jól át kell forrósítani.

Ha túl nagy mennyiség készült, akkor kisebb adagokban fagyasszuk le. A nyúlhúsból készült ételt maximum 4-6 hónapig tároljuk fagyasztóban.

braised-rabbit-400x325

Recept – Sült nyúl zöldségekkel

Hozzávalók

  • egy egész nyúl, vagy aprólék, comb, gerinc
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 nagy fokhagyma
  • 2 paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 ek mustár
  • bors
  • olaj

Elkészítése

Olajat öntünk egy tepsi aljára, a megtisztított hagymát felkarikázzuk és a felét a tepsi alján elegyengetjük. A nyúldarabokat sózzuk és borsozzuk, majd a hagymára helyezzük és megkenjük mustárral. Miután alaposan megmostuk a paprikát és paradicsomot, felkarikázzuk és ráhalmozzuk a nyúlhúsra. Megtisztítjuk a fokhagymát, felaprítjuk és a hagymakarikák másik felével együtt a zöldségekre tesszük. Kevés vizet öntünk a tepsibe és alufólia alatt 40 percig pároljuk, majd az alufóliát levéve még 15-20 percig sütjük. Zöldségsalátával vagy burgonyából készül köretekkel tálaljuk.

Fotó forrása: blue-kitchen.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Répa, retek, paszternák

szucseva

Street food kesztyűs kézzel

eteltcsakokosan

Mindig legyen tiszta az edényszárítód!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató