Magyarországon a nyúlhús fogyasztása elenyésző, pedig nagyon értékes táplálék. Könnyen emészthető, alacsony kalória-, és zsírtartalmú húsa van, mely gazdag fehérjében és esszenciális aminosavakban. Jól beilleszthető a diétás és a speciális étrendet folytatók táplálkozásába is. Számottevő a B vitamin- és ásványianyag-tartalma (foszfor, vas, szelén).
A nyúlhús nagyon változatosan elkészíthető. Készülhet belőle leves, sült, paprikás, vadas, de rántva is nagyon finom. Valójában csak a fantáziánk szabhat határt elkészítésének. Nagyon jól illik hozzá a fokhagyma, a feketebors, a rozmaring, a tárkony, a kakukkfű, az áfonyalekvár is, de óvatosan bánjunk a fűszerekkel.
Amennyiben nem konyhakészen vásároljuk, akkor következő módon készíthetjük elő. Első lépés, hogy a nyulat a hátsó lábainál felakasztjuk. A nyúzást a hátsó lábaknál kezdjük, majd a bőrt erős mozdulatokkal lehúzzuk. Nyúzás után a zsigereket távolítsuk el, a húst lehártyázzuk, bő vízben – lehetőleg csap alatt – többször is megmossuk.
A friss nyúlhúst 0-5°C-os hűtőben maximum 2 napig lehet tárolni. Ha tudjuk, hogy ennyi időn belül nem fogjuk felhasználni, legjobb, ha azonnal lefagyasztjuk. Ügyeljünk arra, hogy akkora adagokat fagyasszunk le, ami megfelelő a családnak, hiszen a felengedett húst újrafagyasztani rendkívül veszélyes, ezért tilos. A nyers nyúlhúst 9-12 hónapig tárolhatjuk fagyasztóban, de fontos megjegyezni, hogy minél több időt tölt a fagyasztóban, élvezeti értéke csökken. A többi húsféléhez hasonlóan olvaszthatjuk fel, itt is igaz, hogy nem szabad szobahőmérsékleten, a konyhapulton felengedtetni.
Ha sütőben készítjük el, akkor legalább 160 °C-ra előmelegített sütőbe helyezzük. Feldarabolva kb. 1 óra alatt fog megsülni. Egészben sütve egy 2-2,5 kg-os nyúlra legalább 1,5 órát kell számolnunk, ha meg is töltjük, akkor további 0,5 órával fog nőni a sütési idő.
Sütéskor, főzéskor a nyúlhús belső hőmérséklete érje el a 75 °C-ot, ennek megállapítására használjunk ételhőmérőt.
Az elkészült ételt mielőbb hűtsük le, 2 órán belül kerüljön be a hűtőszekrénybe. A maradék ételt 1-2 napon belül el kell fogyasztani, de étkezés előtt minden esetben jól át kell forrósítani.
Ha túl nagy mennyiség készült, akkor kisebb adagokban fagyasszuk le. A nyúlhúsból készült ételt maximum 4-6 hónapig tároljuk fagyasztóban.
Recept – Sült nyúl zöldségekkel
Hozzávalók
- egy egész nyúl, vagy aprólék, comb, gerinc
- 3 fej vöröshagyma
- 1 nagy fokhagyma
- 2 paprika
- 2 paradicsom
- 1 ek mustár
- só
- bors
- olaj
Elkészítése
Olajat öntünk egy tepsi aljára, a megtisztított hagymát felkarikázzuk és a felét a tepsi alján elegyengetjük. A nyúldarabokat sózzuk és borsozzuk, majd a hagymára helyezzük és megkenjük mustárral. Miután alaposan megmostuk a paprikát és paradicsomot, felkarikázzuk és ráhalmozzuk a nyúlhúsra. Megtisztítjuk a fokhagymát, felaprítjuk és a hagymakarikák másik felével együtt a zöldségekre tesszük. Kevés vizet öntünk a tepsibe és alufólia alatt 40 percig pároljuk, majd az alufóliát levéve még 15-20 percig sütjük. Zöldségsalátával vagy burgonyából készül köretekkel tálaljuk.
Fotó forrása: blue-kitchen.com