Ételtcsakokosan

Elfeledett hús

2017. június 27.
braised-rabbit-400x325

Magyarországon a nyúlhús fogyasztása elenyésző, pedig nagyon értékes táplálék. Könnyen emészthető, alacsony kalória-, és zsírtartalmú húsa van, mely gazdag fehérjében és esszenciális aminosavakban. Jól beilleszthető a diétás és a speciális étrendet folytatók táplálkozásába is. Számottevő a B vitamin- és ásványianyag-tartalma (foszfor, vas, szelén).

A nyúlhús nagyon változatosan elkészíthető. Készülhet belőle leves, sült, paprikás, vadas, de rántva is nagyon finom. Valójában csak a fantáziánk szabhat határt elkészítésének. Nagyon jól illik hozzá a fokhagyma, a feketebors, a rozmaring, a tárkony, a kakukkfű, az áfonyalekvár is, de óvatosan bánjunk a fűszerekkel.

Amennyiben nem konyhakészen vásároljuk, akkor következő módon készíthetjük elő. Első lépés, hogy a nyulat a hátsó lábainál felakasztjuk.  A nyúzást a hátsó lábaknál kezdjük, majd a bőrt erős mozdulatokkal lehúzzuk. Nyúzás után a zsigereket távolítsuk el, a húst lehártyázzuk, bő vízben – lehetőleg csap alatt – többször is megmossuk.

A friss nyúlhúst 0-5°C-os hűtőben maximum 2 napig lehet tárolni. Ha tudjuk, hogy ennyi időn belül nem fogjuk felhasználni, legjobb, ha azonnal lefagyasztjuk. Ügyeljünk arra, hogy akkora adagokat fagyasszunk le, ami megfelelő a családnak, hiszen a felengedett húst újrafagyasztani rendkívül veszélyes, ezért tilos. A nyers nyúlhúst 9-12 hónapig tárolhatjuk fagyasztóban, de fontos megjegyezni, hogy minél több időt tölt a fagyasztóban, élvezeti értéke csökken. A többi húsféléhez hasonlóan olvaszthatjuk fel, itt is igaz, hogy nem szabad szobahőmérsékleten, a konyhapulton felengedtetni.

Ha sütőben készítjük el, akkor legalább 160 °C-ra előmelegített sütőbe helyezzük. Feldarabolva kb. 1 óra alatt fog megsülni. Egészben sütve egy 2-2,5 kg-os nyúlra legalább 1,5 órát kell számolnunk, ha meg is töltjük, akkor további 0,5 órával fog nőni a sütési idő.

Sütéskor, főzéskor a nyúlhús belső hőmérséklete érje el a 75 °C-ot, ennek megállapítására használjunk ételhőmérőt.

Az elkészült ételt mielőbb hűtsük le, 2 órán belül kerüljön be a hűtőszekrénybe. A maradék ételt 1-2 napon belül el kell fogyasztani, de étkezés előtt minden esetben jól át kell forrósítani.

Ha túl nagy mennyiség készült, akkor kisebb adagokban fagyasszuk le. A nyúlhúsból készült ételt maximum 4-6 hónapig tároljuk fagyasztóban.

braised-rabbit-400x325

Recept – Sült nyúl zöldségekkel

Hozzávalók

  • egy egész nyúl, vagy aprólék, comb, gerinc
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 nagy fokhagyma
  • 2 paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 ek mustár
  • bors
  • olaj

Elkészítése

Olajat öntünk egy tepsi aljára, a megtisztított hagymát felkarikázzuk és a felét a tepsi alján elegyengetjük. A nyúldarabokat sózzuk és borsozzuk, majd a hagymára helyezzük és megkenjük mustárral. Miután alaposan megmostuk a paprikát és paradicsomot, felkarikázzuk és ráhalmozzuk a nyúlhúsra. Megtisztítjuk a fokhagymát, felaprítjuk és a hagymakarikák másik felével együtt a zöldségekre tesszük. Kevés vizet öntünk a tepsibe és alufólia alatt 40 percig pároljuk, majd az alufóliát levéve még 15-20 percig sütjük. Zöldségsalátával vagy burgonyából készül köretekkel tálaljuk.

Fotó forrása: blue-kitchen.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Pedálos vagy nem pedálos?

eteltcsakokosan

Sárgadinnye a nyár slágere

eteltcsakokosan

Tojás helyett

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató