Ételtcsakokosan

A tavasz egyik hírnöke: a medvehagyma

2015. március 24.
Medvehagyma-1024x768

A népi hagyomány szerint, amikor a medve a hosszú tél után kibújt a barlangjából, a medvehagymát pillantotta meg legelőször, és azonnal lakmározásba is fogott, hogy alaposan kitisztítsa a szervezetét – innen ered különleges neve.

A medvehagymának valóban számtalan hasznos gyógyhatása van. Tisztítja a májat, az ereket és a bélrendszert. Nagyvárosi embereknek különösen ajánlott, hiszen „ólommentesítő” hatást gyakorol a szervezetünkre, vagyis a belélegzett belvárosi levegő káros következményeit tudjuk valamelyest csökkenteni.

Egyéb jótékony hatása is megfigyelhető. Csökkenti a vérnyomást és a vérzsírszintet is kedvezően befolyásolja. Ezáltal lassítja a koleszterint lerakódását, vagyis védi az érfalakat. Az erekre gyakorolt hatásának következménye a kedvezőbb vérkeringés. Mivel a bélrendszerre és az emésztőszervekre is pozitívan hat, fokozza az étvágyat, de egyben enyhíti a gyomorpanaszokat, valamint bélfertőtlenítő hatása is van.

Felső légúti megbetegedéseknél is javallott, mert magas a C-vitamin tartalma és csillapítja a hurutos tüneteket. A népi gyógyászat szerint alkalmas még bőrön megjelenő gombás fertőzések kezelésére is. Ebben az esetben azonban mindenképpen szükséges bőrpróbát tenni a használat előtt, az esetleges nem kívánt bőrreakciók elkerülése végett.

A medvehagymát március végén, április elején szedjük, hazánkban több helyen is megterem. A Mecsekben tett kirándulással egybekötve például a medvehagyma-gyűjtéssel igazi tavaszi felüdülésnek nézhetünk elébe. Amikor a tölgyesek, bükkösök közelébe érünk, már friss fokhagyma illatot áraszt ez a különleges növény.

Figyelem! Levelei könnyen összetéveszthetők a gyöngyvirágéval, melyet szigorúan tilos elfogyasztani, mert májkárosodást okozhat, legrosszabb esetben pedig halálozáshoz is vezethet!

Ha egy kicsit megdörzsöljük a medvehagyma levelét, és fokhagyma illata van, akkor nem tévedtünk, bátran gyűjtsük be ezt a nagyon érdekes és értékes csemegét!

Ha vásároljuk a medvehagymát, csak olyan árustól vegyük, akinek van gyűjtési engedélye, vagy a csomagoláson lévő címkén fel van tüntetve a gyűjtő neve. Soha ne vásároljunk illegális árusoktól, az életünkbe is kerülhet!

Ha nem fogyasztjuk el azonnal, akkor befőttes üvegbe téve, hűtőben tárolva pár hétig folyamatosan használhatjuk. Vágjuk apróra a leveleket, enyhén sózzuk meg, és olívaolajat ráöntve „tartósítsuk” a fűszernövényt!

Medvehagyma-1024x768     Convallaria_majalis_0001-1024x766

                             Medvehagyma                                                                          Gyöngyvirág

Recept

Akár frissen, akár több nap után használjuk fel, nagyon finom medvehagymás pogácsa készíthető belőle.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 3 tojás sárgája
  • 10 dkg apróra vágott medvehagyma
  • só, cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tej

Elkészítése:

Az élesztőt langyos tejben a cukorral együtt felfuttatjuk. A lisztet a vajjal együtt összemorzsoljuk, az élesztővel és a többi hozzávalóval összedolgozzuk, majd fél órát pihentetjük. A tésztát később lisztezett deszkán kinyújtjuk és a felaprított medvehagyma felét rászórjuk. A tésztát összehajtjuk, meggyúrjuk, majd ujjnyira kinyújtjuk, és kb. 20 percet letakarva megint pihentetjük. Aztán rátesszük a maradék felaprózott medvehagymát, megint hajtogatjuk, aztán kinyújtjuk, és tetszés szerint formázzuk, kiszaggatjuk.

Kis pihentetés után tepsibe rakjuk, 200° C fokra előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük.

Képek forrása: wikimedia.org

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi kell ahhoz, hogy?…

eteltcsakokosan

A méret a lényeg

Nagy-RicsoyN

Cukorlexikon

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató