Ételtcsakokosan

A tavasz egyik hírnöke: a medvehagyma

2015. március 24.
Medvehagyma-1024x768

A népi hagyomány szerint, amikor a medve a hosszú tél után kibújt a barlangjából, a medvehagymát pillantotta meg legelőször, és azonnal lakmározásba is fogott, hogy alaposan kitisztítsa a szervezetét – innen ered különleges neve.

A medvehagymának valóban számtalan hasznos gyógyhatása van. Tisztítja a májat, az ereket és a bélrendszert. Nagyvárosi embereknek különösen ajánlott, hiszen „ólommentesítő” hatást gyakorol a szervezetünkre, vagyis a belélegzett belvárosi levegő káros következményeit tudjuk valamelyest csökkenteni.

Egyéb jótékony hatása is megfigyelhető. Csökkenti a vérnyomást és a vérzsírszintet is kedvezően befolyásolja. Ezáltal lassítja a koleszterint lerakódását, vagyis védi az érfalakat. Az erekre gyakorolt hatásának következménye a kedvezőbb vérkeringés. Mivel a bélrendszerre és az emésztőszervekre is pozitívan hat, fokozza az étvágyat, de egyben enyhíti a gyomorpanaszokat, valamint bélfertőtlenítő hatása is van.

Felső légúti megbetegedéseknél is javallott, mert magas a C-vitamin tartalma és csillapítja a hurutos tüneteket. A népi gyógyászat szerint alkalmas még bőrön megjelenő gombás fertőzések kezelésére is. Ebben az esetben azonban mindenképpen szükséges bőrpróbát tenni a használat előtt, az esetleges nem kívánt bőrreakciók elkerülése végett.

A medvehagymát március végén, április elején szedjük, hazánkban több helyen is megterem. A Mecsekben tett kirándulással egybekötve például a medvehagyma-gyűjtéssel igazi tavaszi felüdülésnek nézhetünk elébe. Amikor a tölgyesek, bükkösök közelébe érünk, már friss fokhagyma illatot áraszt ez a különleges növény.

Figyelem! Levelei könnyen összetéveszthetők a gyöngyvirágéval, melyet szigorúan tilos elfogyasztani, mert májkárosodást okozhat, legrosszabb esetben pedig halálozáshoz is vezethet!

Ha egy kicsit megdörzsöljük a medvehagyma levelét, és fokhagyma illata van, akkor nem tévedtünk, bátran gyűjtsük be ezt a nagyon érdekes és értékes csemegét!

Ha vásároljuk a medvehagymát, csak olyan árustól vegyük, akinek van gyűjtési engedélye, vagy a csomagoláson lévő címkén fel van tüntetve a gyűjtő neve. Soha ne vásároljunk illegális árusoktól, az életünkbe is kerülhet!

Ha nem fogyasztjuk el azonnal, akkor befőttes üvegbe téve, hűtőben tárolva pár hétig folyamatosan használhatjuk. Vágjuk apróra a leveleket, enyhén sózzuk meg, és olívaolajat ráöntve „tartósítsuk” a fűszernövényt!

Medvehagyma-1024x768     Convallaria_majalis_0001-1024x766

                             Medvehagyma                                                                          Gyöngyvirág

Recept

Akár frissen, akár több nap után használjuk fel, nagyon finom medvehagymás pogácsa készíthető belőle.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 3 tojás sárgája
  • 10 dkg apróra vágott medvehagyma
  • só, cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tej

Elkészítése:

Az élesztőt langyos tejben a cukorral együtt felfuttatjuk. A lisztet a vajjal együtt összemorzsoljuk, az élesztővel és a többi hozzávalóval összedolgozzuk, majd fél órát pihentetjük. A tésztát később lisztezett deszkán kinyújtjuk és a felaprított medvehagyma felét rászórjuk. A tésztát összehajtjuk, meggyúrjuk, majd ujjnyira kinyújtjuk, és kb. 20 percet letakarva megint pihentetjük. Aztán rátesszük a maradék felaprózott medvehagymát, megint hajtogatjuk, aztán kinyújtjuk, és tetszés szerint formázzuk, kiszaggatjuk.

Kis pihentetés után tepsibe rakjuk, 200° C fokra előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük.

Képek forrása: wikimedia.org

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hány napja tojt tojásról beszélhetünk?…

szucseva

Itt van az ősz, itt van újra…az almaszezon

eteltcsakokosan

Táplálkozási trendek: holnap és ma – 2. rész

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató