Ételtcsakokosan

Ilyenkor télen a kinti hideg és a lakásban lévő meleg levegő gyakran kiszárítja a bőrünket.

Természetesen azon felületek vannak ennek leginkább kitéve, amelyeket nem fedünk el ruhával. Meglepő módon azonban bőrszárazságot a lábszárakon is lehet tapasztalni, annak ellenére, hogy ritkán szaladgálunk rövidnadrágban télvíz idején.

Ez sok kellemetlenséget okoz, és van egy esztétikai része is, ami ugyancsak nem kellemes!

szárazborTermészetesen belsőleg a vizet lehet, sőt kell pótolni, de a rendkívüli időjárás néha ezt is felülírja. Alapvetően a bőrnek van egy vízraktározó képessége, és a felszínt is vékony zsírréteg borítja, de ez a mindennapos tisztálkodás során „elkophat” – főként akkor, ha valaki a kelleténél gyakrabban mos kezet, vagy olyan munkája van, ahol vízzel dolgozik.

Külsőleg is pótolni kell a nedvességet, a bőr zsírtartalmát  meg kell őrizni vagy karbantartani!

Természetesen rengeteg krém létezik, amely erre hivatott, és semmiképpen sem a reklámozás lenne a célom.

Nézzünk inkább szét most a természet patikájában: hol rejlik a segítség?

A bőrápolásban már évezredek óta nagy szerepe van az olajoknak. Ne gondoljatok drága, kimondhatatlan nevű, vad olajokra! Itt van minden az orrunk előtt, csak észre kell venni.

A teljesség igénye nélkül pár zöldség, gyümölcs, amely hasznos olajakat adhat nekünk:

  • édesmandula-olaj: erősíti a bőr védőrétegét, véd a kiszáradástól
  • bogáncsolaj: feszesít, regenerál és nyugtat
  • ligetszépeolaj: visszaállítja a bőr nedvességtartalmát
  • körömvirágolaj: a szépségápolás krémeinek alapja, hazánkban is bármely kertben fellelhetjük
  • búzacsíraolaj: táplálás mellett antioxidáns hatása is van
  • szőlőmagolaj: a bőrön túl a reumára is kiválóan hat
  • olívaolaj: az extraszűz olíva ásványi anyagokban is gazdag és antioxidáns hatása is van.

A sheavaj egy régóta ajánlott természetes anyag, amely nemcsak táplálja az arcbőr sejtjeit, hanem nagyfokú védelmet is biztosít azokkal a rizikófaktorokkal szemben, melyek a bőr ráncosodását, öregedését okozzák. A sheavaj rengeteg A- és E-vitamint tartalmaz, ezzel is bizonyítva azt, hogy mennyire hasznos az arcbőr hidratálása szempontjából.

A sheavaj és az olajak drogériákban, bioboltokban is beszerezhetők. Gyakran keverik ezeket egymással, figyelemmel a hatékonyságra, a könnyebb felszívódásra, de önállóan is használhatóak otthon.

Esténként, kellemes fürdő után, nyugtató pakolásként ajánlom. Figyeljetek azért arra, hogy nektek nem okoz-e allergiát valamelyik! Először csak a bőr egy kis felületén tegyetek próbát velük!

Egy kis utánajárás, és kiderül,  hogy a természet mindenre tudja a választ, itt van körülöttünk, és nem csak táplálékot szolgáltat, hanem más formában is a javunkra válhat!


Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Borban az igazság…

eteltcsakokosan

Vigyázz a bolygóra, de az élelmiszer-biztonságra is!

eteltcsakokosan

Tavaszi vitaminhiány? Tudatos választással megelőzhető! – 2. rész

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató