Ételtcsakokosan

A rendszeres ellenőrzés tisztítja a zöldség-gyümölcspiacot

2014.11.06.Nincs hozzászólás

Görgess lejjebb!

A feketegazdaság elleni küzdelem részeként, valamint a vásárlók és a tisztességes termelők, forgalmazók védelmében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei folyamatosan ellenőrzik az élelmiszer-ágazat szereplőit. A feltárt szabálytalanságok bizonyítják, hogy indokolt a szigorú fellépés – fogalmazott Zsigó Róbert a budapesti Nagyvásárcsarnokban tartott sajtótájékoztatón.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár beszámolt arról, hogy az elmúlt hetekben több zöldség-gyümölcs forgalmazónál, áruházláncok központi raktáraiban, csomagolóknál, nagykereskedőknél tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága (NÉBIH KÜI). A hatóság több tonna bizonytalan eredetű élelmiszert vont ki a forgalomból és semmisített meg, megakadályozva, hogy a nem biztonságos termékek eljussanak a magyar vásárlókhoz. Zsigó Róbert kiemelte: Az az élelmiszer, amelynek nem ismert az eredete, sok veszélyt rejthet. Ezért mind a hazai, mind az uniós jogszabályok úgy fogalmaznak, hogy amennyiben egy élelmiszer vagy takarmány eredete nem követhető nyomon, akkor az a termék nem biztonságos, fogyasztása az emberek és az állatok számára is egészségügyi kockázatot jelent.

A kormány célja, hogy minél több egészséges, kiváló minőségű és biztonságos magyar élelmiszer kerüljön az emberek asztalára. Ezért a NÉBIH folyamatosan ellenőrzi a piacok, termelők, kereskedők kínálatát. A múlt héten egy zöldségfelvásárló, -kereskedő cég csomagoló üzemében 16 tonna burgonya azonnali forgalomból történő kivonását és megsemmisítését rendelték el, ezen felül további 600 kg burgonyát zároltak a szakemberek. A zárolásra, illetve a megsemmisítésre azért került sor, mert a termékek származását nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani. Egy másik nagykereskedő cégnél 2 tonna vöröshagymát és 2,2 tonna burgonyát semmisíttettek meg, mivel ez a cég sem tudta hitelt érdemlően bizonyítani a termékek származását. Ugyanezen cég raktárában egy másik vállalkozás tulajdonát képező 20,4 t burgonyát és 1,2 t lilahagymát vontak ki a forgalomból és zároltak a tételek eredetének igazolásáig. Egy Fejér megyei zöldség-gyümölcs csomagoló és értékesítő hűtőházában pedig a közelmúltban 3,7 tonna jelöletlen import termék került hatósági zár alá a megsemmisítésig.

A központi ellenőrzések mellett a kormányhivatalok, valamint a NAV szakemberei mélységi ellenőrzéseket is folytatnak – fogalmazott Zsigó Róbert. Ennek során a határmenti területeken a külföldről érkező szállítmányokat ellenőrzik. Az elmúlt időszakban elsősorban lengyel és szlovák beszállítóktól származó termékek – 22,6 tonna burgonya és 10,5 tonna vegyes zöldség – megsemmisítését rendelte el a hatóság, mert az áru eredete nem volt igazolható. Ezekben az esetekben sem tudható, hogy hol és hogyan történt a növények előállítása, milyen növényvédő szert, műtrágyát, termésnövelő anyagot és milyen gyakorisággal használtak a termesztés során és betartották-e az élelmezés-egészségügyi várakozási időt. S mint mondta, joggal feltételezhetjük, hogy ezek a termékek növényvédőszer-maradékot tartalmaznak, esetleg a megengedettnél több bennük a más, káros anyag.

A fogyasztókkal, szakmaközi szervezetekkel való szoros együttműködés eredményességét támasztja alá, hogy az említett vizsgálatokat közérdekű bejelentésre indította a hatóság – jelentette ki az államtitkár. A tudatos fogyasztói magatartásnak köszönhetően akadályozhatta meg a hatóság, hogy több tonna nem biztonságos termék jusson el a magyar vásárlókhoz. Zsigó Róbert a sajtótájékoztatón is arra buzdított minden vásárlót, hogy ne hagyja szó nélkül az élelmiszerláncban tapasztalt problémákat, felfedezett szabálytalanságokat, hanem értesítse a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt az ingyenesen hívható zöld számon (06 80/263-244) keresztül.

A szakmai együttműködés erősítése érdekében az elmúlt hetekben a Földművelésügyi Minisztériumban egyeztetések zajlottak az ágazat egyik legjelentősebb képviselőjével, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezettel. A megbeszéléseken szó került arról, hogy a rendszerváltás óta 1,5 millió tonnával csökkent a zöldség és gyümölcstermelés hazánkban, jelenleg 2,5 millió tonna terményt állítanak elő évente, amelynek 50%-át külföldön értékesítik. Ezt az elvesztett 1,5 millió tonnát vissza kell nyernünk, hisz igény is lenne a kiváló magyar zöldségre és az ágazatban is lenne kapacitás az emelésre – mondta az államtitkár, aki elmondta azt is, hogy a FruitVeb vezetői a minisztériumi megbeszélésükön legfontosabb feladatként az áfa csalások kiszűrését, az uniós források felhasználásának célhoz kötöttségét és a hatékony ellenőrzést nevezték meg. Ennek értelmében és ennek érdekében a kormányzat továbbra is fel fog lépni a silány minőségű, emberi fogyasztásra alkalmatlan, veszélyes élelmiszerek piacra jutásával, és az azokat forgalmazókkal szemben – erősítette meg Zsigó Róbert.

A foglalás során készült  videó

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium

Legfrissebb cikkek


Az igazi törköly íz


Tovább olvasom

Tej vagy nem tej?


Tovább olvasom

Related posts

Az ivóvizes palackunkat is ki kell tisztítani!

eteltcsakokosan

Szója és az egészség

eteltcsakokosan

Takarítsuk ki a hűtőt!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató