Ételtcsakokosan

A NÉBIH is kitárja kapuit a Kutatók Éjszakáján

2013. szeptember 25.
nébih-logó

nébih-logókutatokejszakaja_logo-300x147

Idén először a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriumainak munkájába is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a Kutatók Éjszakáján. Többek között színek, ízek, illatok felismerése, laborállat simogató és mikrobiológiai vizsgálat is várja a látogatókat.

A mai modern élelmiszerbiztonság elképzelhetetlen a teljes lánc komplex, megelőző jellegű felügyelete nélkül, hiszen csupán a végtermékre koncentrálva nem garantálhatjuk az élelmiszer biztonságát. A NÉBIH 2012-ben jött létre a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal összevonásával, hogy rugalmas és ügyfélbarát, a felmerült kérdésekre és problémákra gyorsan reagáló szervezetként gondoskodjon arról, hogy termőföldtől az asztalig megvalósuljon az élelmiszerlánc-biztonság.

E rendszernek a része az Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság (ÉTbI) is, melynek egyik kiemelt feladata az élelmiszerek és takarmányok laboratóriumi vizsgálata.

Mindehhez kapcsolódik, hogy kiadványokkal, rendezvények segítségével eljuttassuk a fogyasztókhoz a biztonságosabb élelmiszerek megvásárlását, elkészítését segítő információkat.

A Kutatók Éjszakája, amely az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló legnagyobb tudományos ismeretterjesztő fesztivál Magyarországon, lehetőséget teremt, hogy a látogatók a laboratóriumok zárt világába is bepillantást nyerjenek, játszva tanulják meg, hogy milyen sokoldalú feladat az élelmiszerlánc-biztonság fenntartása.

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Oltalmat kapott a rögös túró

eteltcsakokosan

Ezeket nézd meg mindig a címkén!

eteltcsakokosan

Felhasználható még?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató