Ételtcsakokosan

A mangalica húsa tényleg egészségesebb?

2014. február 3.

A mangalica egy régi magyar zsírsertés. Vastag zsírja, fodros bundája, élelmet és ruhát is adott a gazdájának. Ridegtartásának köszönhetően, nagyon kedvelt fajta volt. Nem is olyan régen a kipusztulás fenyegette, de állami intézkedéssel, anyagi segítséggel megmentés és utántenyésztés indult el a mangalica történetében.
Egyre kedveltebb a mangalica húsa, hiszen érdekes, minőségibb felhasználási módja van ennek a húsfajtának, mint a normál sertésének.
A mai világban, amikor rejtett zsírokat, szénhidrátokat viszünk be a szervezetünkbe, és ezzel kóros elváltozásokat okozhatunk, egyre többen figyeltek fel a mangalica jelentőségére. Táplálkozástudományi szakemberek, orvosok is az elfogyasztott zsír mennyiségét, és annak összetételét teszik felelőssé az egyre szaporodó szív- és érrendszeri problémákért.
Elterjedt az a gondolat, hogy együnk inkább mangalicát, mert annak a húsában nincs koleszterin. Ez nem igaz! Minden állatnak az élettani működéséhez szükség van koleszterinre. Így a mangalica sem koleszterinmentes.
Az Országos Húsipari Kutatóintézet Kft. 15 éve kezdett el vizsgálódni a témában, és különböző összehasonlító kutatások révén- melyek a mangalica és egyéb hússertések izomközi zsírtartalmát, hátszalonna zsírösszetételét vizsgálták-  az alábbiakra jutottak:
„A nagyobb zsírtartalom – ami ugyan táplálkozás-élettani szempontból nem tekinthető előnyösnek – finom eloszlással párosul, ezáltal a mangalica húsa kiválóan alkalmas lédús, ízletes pecsenyehúsok, steak jellegű sültek, valamint szalámifélék és érlelt sonka készítésére.”
De ha ilyen magas a zsírtartalma, akkor a régi kor embere miért nem szenvedett szív és érrendszeri megbetegedésben, vagy legalábbis olyan magas számban, mint a mai kor embere?
Ez egy részben a mangalica tartásától függ. A mangalica ridegtartása miatt ellenállóbbá teszi a fajtát a betegségekkel szemben, nem kell antibiotikummal táplálni ezeket az állatokat. Ezek az állatok füvet, gyógynövényeket esznek a legelőn.
Zsírtartalma magasabb a normál sertéséhez képest, azonban telítetlen zsírokat is tartalmaz, melyek meggátolják a rossz (LDL) koleszterin lerakódását az érfalakon.
A hús márványozottsága, a zsír kedvező eloszlása, a vöröses hússzín alkalmassá teszik nagyon különleges minőségű feldolgozott húsok előállítására! Ezért is nagyon jó, hogy újra „felfedezték” ezt a fajtát, megállították a teljes kipusztulást, hogy mind a magyar, mind a külföldi piacon kínálattá válhasson ez a különleges minőségű és egyedi hús.
Azonban, ha istállóban tartják őket, akkor az állat elvadulhat, hiszen mozgásigénye igen nagy, és bár gyorsabban fejlődik, húsa kedvezőtlenebb összetételt mutat majd, nem lesz olyan „egészséges”.
Nagyon nagy az érdeklődés az európai piacon a mangalica iránt, de itthon is egyre inkább. Így immár hetedik esztendeje Budapesten is megrendezik a Mangalica fesztivált. Ez a fesztivál mára már országossá nőtte ki magát és csatlakozott hozzá Székesfehérvár, Szeged, Debrecen és Szombathely is!
Az egyre sokasodó fesztiválok között még egy izgalmas, érdekes és színvonalas színfolt, amely megnöveli a vásárlókedvet, megismertet egy különleges hússal, és a feldolgozott formáival. Nem utolsó sorban találkozhatunk a tenyésztővel, aki hitelesen tálalja fel nekünk a húscsemegét.
Ha megtehetjük, legyen az asztalunkon ez a különlegesen finom hús! De a mértékletesség itt is szempont!
Azért, hogy megelőzzük a szív- és érrendszeri problémákat,  nem kell rászokni egy fajta táplálkozásra, és a mangalicától várni a koleszterin szintünk és szívünk karbantartását! Tökéletes étek lehet a mangalica mellett, a halfélék, a szárnyasok, és a ne feledjük a zöldségek és gyümölcsök kimeríthetetlen felhasználási módját! A mértékletes és vegyes táplálkozás legyen ez esetben is az irányadó!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A lencse és a szerencse

eteltcsakokosan

Legyünk a konyhában is környezettudatosak!

eteltcsakokosan

Cukorlexikon

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató