Ételtcsakokosan

A legfontosabb konyhai szabályok

2015. február 19.

check-158879_640

Mit tegyünk és ne tegyünk a konyhában:
a legfontosabb élelmiszerbiztonsági szabályok gyűjteménye.

 

Tegyük
Ne tegyük

Fogyasztás, feldolgozás előtt a durva szennyeződéseket távolítsuk el, majd folyó vízzel alaposan mossuk meg a gyümölcsöket, zöldségeket.

A nyers hús, baromfi, hal, tenger gyümölcsei öblítésekor ügyeljünk a szétfröccsenő vízre!

A szétfröccsenő víz baktériumokkal szennyezett lehet, ezért öblítés után gondosan tisztítsuk meg, fertőtlenítsük a szétfröccsenő vízzel érintkező felületeket!

A különböző konyhai műveletek között (zöldségtisztítás, hússzeletelés, étel kóstolás, stb.) kéztisztítószerrel alaposan mossuk meg kezünket.

Ne használjunk már elszennyeződött konyharuhát a konyhapult, egyéb felületek letakarításához, mert a már eleve szennyezett törlővel további szennyeződéseket kenünk szét azokon a felületeke, amelyeket megtisztítani akartunk.

Fertőtlenítsük a konyhai eszközöket, vágódeszkákat, és felületeket 1,5 %-os hypo oldattal (vagy más felületfertőtlenítő szerrel). Ne felejtsük a fertőtlenített eszközök, vágódeszka alapos, bő vízzel történő leöblítését. Vegyszeres oldat leöblítés nélkül csak az élelmiszerrel nem érintkező felületeken (csempe, padozat) maradhat!

Ne használjuk ugyanazokat a vágódeszkákat, eszközöket és edényeket nyers húshoz és készételekhez. Különítsük el egymástól a nyers és kész élelmiszereket.

Külön bevásárló zacskóba csomagoltassuk a nyers húst, a szárnyast, a halféléket. A többször használatos zacskókat minden használat után mossuk ki.

Pácolásra ne használjuk ismételten ugyanazt a páclét.

Hőkezelt tejet, lágy sajtot és gyümölcsleveket vásároljunk.

Termelői nyers tej vásárlása esetén a tejet csak forralás után fogyasszuk, vagy keverjük ételeinkhez!

Fogyasztásra kész (tovább már nem sütött-főzött) ételeibe ne keverjen nyers tojást.

Használjunk hőmérőt, hogy megbizonyosodjunk hűtőszekrényünk valós teljesítményéről: a normál hűtőben +5°C alatti, mélyhűtőben -18 °C alatti hőmérséklet az ajánlott.

Ne hagyjunk romlandó ételt az asztalon, ha nem fogyasztjuk el, akkor gyorsan hűtsük le, és lefedve tegyük be a hűtőszekrénybe.

A mélyhűtött ételek kiolvasztását a normál (+5 °C) hűtőszekrényben, víz át nem eresztő zacskóba csomagolva hideg vízzel teli edényben, vagy a kiolvasztó fokozatra állított mikrohullámú sütőben végezhetjük.

A mélyhűtött ételek kiolvasztásának ezen módszereit alkalmazni: éjszakára a konyhapulton hagyni, meleg vízben kiolvasztani.

Használjunk maghőmérőt a húsok, szárnyasok, halak, és tojás ételek elkészítésekor, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy elérték a megfelelő főzési hőmérsékletet.

Kép: http://cdn2.hubspot.net

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tojás helyett

eteltcsakokosan

Pedálos vagy nem pedálos?

eteltcsakokosan

Kenyértartót, de milyet?

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató