Mit tegyünk és ne tegyünk a konyhában:
a legfontosabb élelmiszerbiztonsági szabályok gyűjteménye.
Tegyük |
Ne tegyük |
Fogyasztás, feldolgozás előtt a durva szennyeződéseket távolítsuk el, majd folyó vízzel alaposan mossuk meg a gyümölcsöket, zöldségeket. |
A nyers hús, baromfi, hal, tenger gyümölcsei öblítésekor ügyeljünk a szétfröccsenő vízre! A szétfröccsenő víz baktériumokkal szennyezett lehet, ezért öblítés után gondosan tisztítsuk meg, fertőtlenítsük a szétfröccsenő vízzel érintkező felületeket! |
A különböző konyhai műveletek között (zöldségtisztítás, hússzeletelés, étel kóstolás, stb.) kéztisztítószerrel alaposan mossuk meg kezünket. |
Ne használjunk már elszennyeződött konyharuhát a konyhapult, egyéb felületek letakarításához, mert a már eleve szennyezett törlővel további szennyeződéseket kenünk szét azokon a felületeke, amelyeket megtisztítani akartunk.
|
Fertőtlenítsük a konyhai eszközöket, vágódeszkákat, és felületeket 1,5 %-os hypo oldattal (vagy más felületfertőtlenítő szerrel). Ne felejtsük a fertőtlenített eszközök, vágódeszka alapos, bő vízzel történő leöblítését. Vegyszeres oldat leöblítés nélkül csak az élelmiszerrel nem érintkező felületeken (csempe, padozat) maradhat! |
Ne használjuk ugyanazokat a vágódeszkákat, eszközöket és edényeket nyers húshoz és készételekhez. Különítsük el egymástól a nyers és kész élelmiszereket.
|
Külön bevásárló zacskóba csomagoltassuk a nyers húst, a szárnyast, a halféléket. A többször használatos zacskókat minden használat után mossuk ki.
|
Pácolásra ne használjuk ismételten ugyanazt a páclét. |
Hőkezelt tejet, lágy sajtot és gyümölcsleveket vásároljunk. Termelői nyers tej vásárlása esetén a tejet csak forralás után fogyasszuk, vagy keverjük ételeinkhez! |
Fogyasztásra kész (tovább már nem sütött-főzött) ételeibe ne keverjen nyers tojást. |
Használjunk hőmérőt, hogy megbizonyosodjunk hűtőszekrényünk valós teljesítményéről: a normál hűtőben +5°C alatti, mélyhűtőben -18 °C alatti hőmérséklet az ajánlott. |
Ne hagyjunk romlandó ételt az asztalon, ha nem fogyasztjuk el, akkor gyorsan hűtsük le, és lefedve tegyük be a hűtőszekrénybe. |
A mélyhűtött ételek kiolvasztását a normál (+5 °C) hűtőszekrényben, víz át nem eresztő zacskóba csomagolva hideg vízzel teli edényben, vagy a kiolvasztó fokozatra állított mikrohullámú sütőben végezhetjük. |
A mélyhűtött ételek kiolvasztásának ezen módszereit alkalmazni: éjszakára a konyhapulton hagyni, meleg vízben kiolvasztani. |
Használjunk maghőmérőt a húsok, szárnyasok, halak, és tojás ételek elkészítésekor, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy elérték a megfelelő főzési hőmérsékletet.
|
Kép: http://cdn2.hubspot.net