Ételtcsakokosan

A legfontosabb konyhai szabályok

2015.02.19.Nincs hozzászólás

Görgess lejjebb!

check-158879_640

Mit tegyünk és ne tegyünk a konyhában:
a legfontosabb élelmiszerbiztonsági szabályok gyűjteménye.

 

Tegyük
Ne tegyük

Fogyasztás, feldolgozás előtt a durva szennyeződéseket távolítsuk el, majd folyó vízzel alaposan mossuk meg a gyümölcsöket, zöldségeket.

A nyers hús, baromfi, hal, tenger gyümölcsei öblítésekor ügyeljünk a szétfröccsenő vízre!

A szétfröccsenő víz baktériumokkal szennyezett lehet, ezért öblítés után gondosan tisztítsuk meg, fertőtlenítsük a szétfröccsenő vízzel érintkező felületeket!

A különböző konyhai műveletek között (zöldségtisztítás, hússzeletelés, étel kóstolás, stb.) kéztisztítószerrel alaposan mossuk meg kezünket.

Ne használjunk már elszennyeződött konyharuhát a konyhapult, egyéb felületek letakarításához, mert a már eleve szennyezett törlővel további szennyeződéseket kenünk szét azokon a felületeke, amelyeket megtisztítani akartunk.

Fertőtlenítsük a konyhai eszközöket, vágódeszkákat, és felületeket 1,5 %-os hypo oldattal (vagy más felületfertőtlenítő szerrel). Ne felejtsük a fertőtlenített eszközök, vágódeszka alapos, bő vízzel történő leöblítését. Vegyszeres oldat leöblítés nélkül csak az élelmiszerrel nem érintkező felületeken (csempe, padozat) maradhat!

Ne használjuk ugyanazokat a vágódeszkákat, eszközöket és edényeket nyers húshoz és készételekhez. Különítsük el egymástól a nyers és kész élelmiszereket.

Külön bevásárló zacskóba csomagoltassuk a nyers húst, a szárnyast, a halféléket. A többször használatos zacskókat minden használat után mossuk ki.

Pácolásra ne használjuk ismételten ugyanazt a páclét.

Hőkezelt tejet, lágy sajtot és gyümölcsleveket vásároljunk.

Termelői nyers tej vásárlása esetén a tejet csak forralás után fogyasszuk, vagy keverjük ételeinkhez!

Fogyasztásra kész (tovább már nem sütött-főzött) ételeibe ne keverjen nyers tojást.

Használjunk hőmérőt, hogy megbizonyosodjunk hűtőszekrényünk valós teljesítményéről: a normál hűtőben +5°C alatti, mélyhűtőben -18 °C alatti hőmérséklet az ajánlott.

Ne hagyjunk romlandó ételt az asztalon, ha nem fogyasztjuk el, akkor gyorsan hűtsük le, és lefedve tegyük be a hűtőszekrénybe.

A mélyhűtött ételek kiolvasztását a normál (+5 °C) hűtőszekrényben, víz át nem eresztő zacskóba csomagolva hideg vízzel teli edényben, vagy a kiolvasztó fokozatra állított mikrohullámú sütőben végezhetjük.

A mélyhűtött ételek kiolvasztásának ezen módszereit alkalmazni: éjszakára a konyhapulton hagyni, meleg vízben kiolvasztani.

Használjunk maghőmérőt a húsok, szárnyasok, halak, és tojás ételek elkészítésekor, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy elérték a megfelelő főzési hőmérsékletet.

Kép: http://cdn2.hubspot.net

Legfrissebb cikkek


Milyen a jó dughagyma és fokhagyma-szaporítóanyag?


Tovább olvasom

Terítéken a vörös káposzta


Tovább olvasom

Related posts

Fűszerkert a balkonon

eteltcsakokosan

Kollégáink kedvenc süteményei

eteltcsakokosan

Mi kerüljön az uzsonnás dobozba?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató