Ételtcsakokosan

A kávézás régi szokásai

2015. október 22.

Ismét elővettük kedvenc szakkönyvünket Az ideális háztartás című könyvet és célirányosan a kávézást kerestük benne, miután sokan olvasták A kávézás három hulláma című cikkünket. Hihetetlen aprólékos előírások voltak a szervírozás módjára, eszközeire és helyszínére.

 

coffee-285109_1920„A feketekávét közvetlenül étkezés után, vagy az ebédlőasztalon, vagy a fogadószobában adom. (Ha a kettő már úgyis egyesült ebédlő és fogadó: akkor már nem kell választani. Vannak »tisliző« vendégek, akik nem szívesen kelnek föl az asztaltól a feketekávéért, mert azt tartják, hogy a korai asztalbontás a kedélyesség rovására megy. A háziasszony szempontjából kellemesebb, ha a kávét is az asztalnál szervírozhatja, mert a lakás többi részét kímélheti, míg a szalónban vagy fogadószobában való feketézés előnye, hogy hamarabb lehet az asztalt leszedni, kilevegőzni, esetleg tánchoz, bridghez készülni s a személyzet is hamarabb jut pihenéshez.

Ha nem bontunk asztalt, a kávéscsészéket csészealjjal és kanállal, nagy tálcán egymás mellé állítva a háziasszony elé teszik. Ha régi módi, úgynevezett karlsbadi csöpögtető főzőedényben készítjük a kávét a konyhán, akkor a nagy tálcára helyezett ezüst vagy porcellán-kávéskannából töltöm a csészékbe és a felszolgáló egyenként viszi körül és teszi le a vendég elé. A kávéscsészéket bal kézben hordja, jobb kézben kis ezüst tálcát tart, rajta cukortartó fogóval, kis tejszínes kanna, szaharinos doboz. Egy kis üveg konyak sem felesleges, mert sokan szeretnek belőle pár cseppet a kávéjukba. A kávé édesítését mindig a vendégre kell bízni, mert nincs bosszantóbb, mintha két kockacukrot dobtak a csészémbe, mikor én egy szaharinnal iszom a kávét vagy tejszínt loccsantottak bele, amikor a feketét tisztán szeretem.

A kávé mellé olyan és annyiféle pálinkát adunk, amennyit a budgetünk megenged. Feketéhez talán a legízesebb és legjobb a barackpárlat, amelyben benne ég a magyar napsugár. Ahány külföldit eddig megkínáltam vele, mind megkérdezték, hol lehet ilyet kapni és vitt belőle haza. …

Ha a szalonban adjuk a kávét, s ha nem áll rendelkezésre teáskocsi, akkor nagyobb teaasztalra an szükségem. Az asztalkát leterítem, ráteszem a legnagyobbik ezüst tálcámat, vagy ha nincs ilyen, akkor a terítőre rakom ki a csészéket csészealjjal és kanállal együtt. Ha a tálcáról adom, akkor, ha sok a csésze, a tálca peremén összetolom őket koszorúba, a csészealjakat két részben egymásra halmozva, a kiskanalakat is két csomóba helyezve. A cukortartót és a tejszínes kannát külön tálcácskára teszem. Ha espresso- vagy más modern masinán főzöm a kávét, magam készítem el, ha csak nincsen nagyon megbízható valakim hozzá.

A kis asztalról kínálják a vendégeket, viszik utánuk a csészét oda, ahol ülnek vagy álnak, ilyenkor azonban a csésze alá a csészealjnál nagyobb ezüst tányérokat adjunk, hogy a zongorát, asztalokat megvédjük. Közönséges vizen kívül (sokan csak ezt szeretik) friss ásványvizet is felszolgáltatok (sok vendégnek viszont ez a kedvenc frissítő itala).

Ha a feketekávés csészék másodszori kínálása után is kiürültek, elszedetem a csészéket, leszedetem az asztalt…” 

Korábbi cikkek:
Hogyan terítem a vendégasztalt
Mosogatás anno és ma?
Az éléskamra, avagy mit nem szabad a mindenes szakácsnénak prédául kiszolgáltatni
A konyha anno

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Grillezett zöldségek

eteltcsakokosan

Miben vigyem haza?

eteltcsakokosan

Nassolj egészségesen!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató