Ételtcsakokosan

A házi mustkészítés fortélyai

2013. október 9.

Az édes, friss must nagyon könnyen erjed. Tartósítása odafigyelést igényel, de megéri a fáradozást.

 

HOGYAN KÉSZÍTSÜK?

A must akkor a legfinomabb, ha egészséges szőlőből készült, és még nem kezdett el erjedni. A szőlőfürtöket gondosan megmossuk, miután lecsorgattuk róluk a vizet, egy tálba leszemezgetjük a bogyókat, ezt követően nagyalakú szűrőbe tesszük a szőlő szemeket. A szűrőt egy nagyobb tál fölé helyezzük, majd fakanál segítségével kipréseljük a sze mekből a szőlőlevet. A gyümölcscentrifuga nem megfelelő a jó minőségű must előállításához! Az így nyert szőlőlé a must. Ezt kancsóba, majd poharakba öntve frissen fogyasztjuk, mert 1-2 nap után erjedésnek indul, csípős íze lesz (murci). Ha tartósítani kívánjuk,a házi mustkészítésnek több változata is van, néhány ezek közül:

  1. A pasztőrözés az élelmiszeripar egyik legtisztább tartósítási módja, mivel a musthoz nem kell semmilyen adalékanyagot adnunk, de a készítés során kiemelten figyelnünk kell a tökéletes tisztaságra. A mustot egy fazékban legalább 15 percig forralni kell. Ekkor nagyon sok seprő feljön a tetejére, ezt kanállal leszedjük. Utána gondosan kimosott üvegekbe merjük azon forrón, lekötjük és száraz dunsztba tesszük. Egy idő után a maradék seprő leülepedik az üveg aljára. A pasztőrözést végezhetjük „konzervgyári módon” is, azaz a mustot magával az üveggel együtt vízzel telt nagy lábasban forraljuk fel.
  2. Napjainkban a must lefagyasztása is divatba jött, ez az eljárás is adalékanyag-mentes, és nagyon jól megőrzi a must érzékszervi és beltartalmi értékeit. A műanyag palackokat vagy a papír alapú italos dobozokat alaposan mossuk ki és töltsük bele a mustot. Olvasztáskor várjuk meg türelmesen a felolvadást és ne siettessük mikrohullámú készülékkel vagy másfajta melegítéssel.
  3. Ha nem szeretnénk főzni illetve fagyasztani, abban az esetben tartósítószert is használhatunk. A friss mustot dupla szűrőn vagy szűrővásznon átszűrjük, és üvegekbe töltjük. Minden liter musthoz egy késhegynyi benzoesavas nátriumot (nátrium-benzoát) teszünk úgy, hogy nem keverjük össze a musttal, csak az üveg szájára, a must tetejére tesszük. Tiszta vászondarabbal kötjük le az üvegeket, és hűvös helyen tartjuk. Egy hónap múlva dugaszoljuk le. Az így eltett must édes marad, nem forr ki. Ha felbontjuk az üveget, a tetejéről körülbelül egyujjnyit öntsünk le, mert ez a rész tartalmazza a tartósítószert. A tartósítás sikerét azzal tudjuk még jobban biztosítani, hogy magas és szűk szájú üveget használunk.
  4. Ha áttetsző tisztaságú mustot szeretnénk eltenni a családnak, akkor az alábbi receptúra biztosítja a sikert. A mustot a cukorral felforraljuk (1 liter musthoz 5dkg kristálycukor). Forrástól számítva 5 percig főzzük. Hagyjuk hűlni, majd leszűrjük. Újra forraljuk, hűtjük, szűrjük. A műveletet addig ismételjük, amíg teljesen tiszta nem lesz a must. Hosszú nyakú üvegekbe töltjük, két réteg celofánnal, vagy celofánnal és csavaros tetővel lezárjuk. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni. A celofánok, vagy a celofán és a csavaros tető közé késhegynyi nátrium-benzoátot vagy szalicilt tegyünk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mit tegyek ha…?…

eteltcsakokosan

Beköszöntött a medvehagymaszezon

eteltcsakokosan

Nassolj egészségesen!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató