Ételtcsakokosan

A friss fügéről

2015. szeptember 15.

A fügét sokan ismerik – megterem a balatoni nyaralónál, a gangos ház udvarán vagy épp a domboldali telkeken; ráadásul a külföldi nyaralások színfoltja is lehet. Aszalva minden boltban megtalálható, a friss gyümölcs azonban ritka a polcokon… Most elmondjuk miért, és hogy hogyan juthatunk hozzá mégis, ha egy mézédes falatra vágyunk.

fĂĽge1Mi fán terem a füge?

Ha a fügéről van szó, legtöbben egzotikus déligyümölcsre gondolnak, ez azonban csak részben fedi a valóságot. Valójában leginkább mediterrán klímán érzi jól magát a növény, azonban ha a termőhely kellően napfényes és a téli zord éjszakákon védett helyen található, akkor hazánkban is bőséges termésre számíthatunk.

A növény formája fajtától és termőhelytől is függ – tehát a fügefa és a fügebokor is lehet helyes megnevezés!

A sárga, a barna, a lila, a kék…

Hazánkban számos fügeváltozat megtalálható. Formájuk, színük, ízük változatos; de nincsen egyetemes „legjobb fajta”. Érdemes kísérletezni és kiválasztani kedvenceinket.

A változatok sokszor más-más célra a legalkalmasabbak; egyesek már a fán megaszalódnak, másokból hatalmas méretük miatt könnyű lekvárt készíteni, a legmagasabb cukorfokkal rendelkező fajták pedig természetesen kiváló cefrealapanyagot szolgáltatnak.

fĂĽge3Mézédes szüret, és ami utána jön

A hazánkban termő változatok megfelelő termőhelyen évente kétszer teremnek. Az első szüret június-július hónapokra esik, másodszor pedig szeptember-októberben gyűjthetjük a termést. A füge több lépcsőben szüretelhető, tehát a termései nem egyszerre érnek be, így akár hetekig visszatérhetünk a növényhez érett gyümölcsért.

A szüretkor érdemes figyelni az érettségre, mert a még éretlen gyümölcsök tejnedvesek, és nem kimondottan kellemes ízűek. Legkönnyebben úgy állapíthatjuk meg, hogy leszedhető-e már a füge, hogy megnézzük a héj fényességét – az érett termés felülete matt és sokszor kissé ráncos. A szép fényes, feszülő héjú gyümölcsökkel még 1-2 napot várnunk kell. A füge teljes fogyasztási érettségben nagyon puha és sérülékeny. Érzékeny a sok átpakolásra, szállításra és tárolásra, ezért ha frissen szeretnénk fogyasztani, azt a szüret után minél hamarabb tegyük meg.

fĂĽge2Friss fügét vennénk?

Zöldségesnél, élelmiszerboltban viszonylag ritkán találunk fügét; ez főleg a termés érzékenységének köszönhető. Magyarországon csak egy nagyobb termesztő működik, külföldről pedig nehézkes a szállítás. Ha túl korán szüretelik a gyümölcsöt, akkor nem lesz ízletes a termék; ha viszont megfelelő időben szedik, akkor a hosszú utaztatás alatt könnyen tönkremegy. Ezért ha csalódunk a fügében – mert az ígéretekkel ellentétben nem mézédes, hanem inkább szivacsszerű, íztelen terméket vásárolunk a boltban – jusson eszünkbe, hogy a messziről szállított fügét sajnos még kissé éretlenül szedik.

A nyár folyamán kis dobozokban útmentén vagy utcai árusoknál szezonálisan megtalálható a termés, viszont itt mindig ügyeljünk az eladó és a gyümölcsös stand higiéniájára!

Tehát ha friss fügére fájna a fogunk, mindenképp a hazai terméket keressük júniustól októberig. Legnagyobb eséllyel a Dunántúlon találkozunk vele a piacon, és tartsuk nyitva a szemünket a piaci kistermelőknél és útszéli gyümölcsárusoknál.

 
Képek forrása: Fügeliget

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen sört válasszunk?

eteltcsakokosan

Ültetés januárban

eteltcsakokosan

Mi az a hőmérsékleti veszélyzóna?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató