Ételtcsakokosan

Először természetesen biológia órán hallottam a D-vitaminokról, akkor is mozaikszóként jegyeztük meg, hogy az ADEK, vagy DEAK (a Deák gimisek inkább így memorizálták). Egyébként a D-vitaminok zsírban oldódó vitaminok.

Aztán a kislányom, Pannus megszületése után újra előkerült ez a ritka vitamin, méghozzá úgy, hogy a csecsemőknek naponta szájon át, általában csepp formájában ajánlatos adni.

Azóta eltelt jó pár év, és nem tudom, hogy csak nekem tűnt-e fel, de mostanság mindenhol a D-vitaminok jelentőségéről beszélnek. Újabb és újabb kutatások látnak napvilágot, melyek megerősítik a D-vitaminok jelentőségét, sőt összefüggést vélnek felfedezni a hiánya és egyes betegségek kialakulása közt.

Egyre-másra jelennek meg hirdetések, hogy hol lehet vásárolni (alapból persze bármely patikában megvehető), illetve van már D-vitaminmérés, létrejöttek már vitamin tanácsadások, beszélünk hiánybetegségről, na meg túladagolásról is.

Egyes kutatások szerint Magyarország lakosságának 70%-a D-vitamin-hiányban szenved a tél végére, melyet tabletta formájában kellene pótolni. Ezek egy része recept nélkül is hozzáférhető, de recept mellett pár száz Ft-ért vásárolható meg a patikákban. Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet ajánlása szerint napi 200 Nemzetközi Egységnek megfelelő vitamint kell bevinni a szervezetünkbe, ami 5 µg-nak felel meg. Persze ez mindig függ az életkortól (gyerekeknek kevesebb, időseknek néha több kellene), várandósoknak is ez a jó adag, ha nem hiánybetegségről beszélünk, hanem egy D-vitaminnal normálisan ellátott szervezetet tekintünk.

Az, hogy idén ilyen hosszúra nyúlt a tél, illetve hogy ennyire régen volt tartósan napsütés, csak még inkább fokozza a téma jelentőségét, hiszen a D-vitaminok egy részének (D3) termelődése a napsugárzás hatására indul be. Természetesen valamennyire pótolhatjuk a megfelelő táplálkozással is, bizonyos élelmiszerek pl. tej, tojás, gabonafélék, hüvelyes zöldségek tartalmazzák.

A D-vitamin-készítmények között vannak olyanok, amelyeken a D2, másokon a D3 betűkombináció van feltüntetve. Előbbit megtalálhatjuk állati és növényi eredetű élelmiszerekben, utóbbit csak állati eredetűekben. Magyarországon az orvosok inkább a D3, azaz az állati eredetűt ajánlják, hiszen vizsgálataik szerint ez hatékonyabb az emberi szervezetben. Az viszont mindenképpen fontos, mivel nagyon sok ilyen készítmény van a piacon, hogy nézzünk utána a gyártónak, vagyis inkább a nagyobb múltú cégek között válogassunk, persze árban is nagyon eltérő dolgokat fogunk majd tapasztalni! Ha a nálunk bejegyzett gyógyszerek közül választasz, ártani nem tudsz magadnak, hiszen itt a lényeg a hatóanyag-tartalom, no meg az ár.  Viszont, amit oly sokszor elmondunk, de talán nem elégszer, hogy soha ne vásárolj gyógyszert neten! Veszélyes, követhetetlen, és nincs is rá szükség, hiszen nagy a hazai piac, tudunk válogatni bőven, ha pedig bizonytalan vagy, a háziorvosod vagy a gyógyszerész segít választani!

Aki a magyar konyhát követi, viszonylag kevés D-vitamint visz be az étkezések során. Ez a vitamin főleg halakban, tojásban, májban található meg. Tessék, itt van megint egy jó érv a halfogyasztásra, mert sajnos ebben sem járunk élen a nemzetek között! Nálunk sem a férjem, sem Pannus nem igazán szeretik, én pedig pont az utóbbi 5-6 évben lettem a rajongója. Imádom a harcsa paprikást, a lazacot mondjuk citromos mártással, a sushikat vagy egy finom halászlevet, de jöhet a rákocska, a polip, szinte mindegy, ebben mindenevő lettem. Abban azért még bízom, hogy a példa ragadós lesz a családban, az ő ízlésük is változik majd hamarosan.

A D-vitamin hiánya számos betegség kialakulásának egyik oka lehet. Így többféle daganatos betegség esetében (emlőrák, vastagbélrák), szerepe van a cukorbetegség kialakulásában is, és nagyon sokféle, nagyon súlyos reumatikus betegség esetében is kimutatták a hiányát. Fokozott pótlásra van szükség vese-, máj- vagy epebetegség esetén. No és amit gyerekkorunkban is sokszor hallottunk: a csontok felépítéséhez és a csontszerkezet alakulásához is hozzájárul ez a kicsi, de annál erősebb és fontosabb vitamin!

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

9 praktika, ami megkönnyíti a mosogatást

eteltcsakokosan

Tavaszi ropogós

eteltcsakokosan

Vitaminok és annak hiányuk

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató