Ételtcsakokosan

Zöldet vagy zöldet?

2016. március 31.

Két nagy tábora van az embereknek, az egyik a sóskát szereti a másik a spenótot. Van, hogy mindkettő el kell készíteni egy családon belül, hogy midenkinek a kedvére tehessünk. Először a sóskát mutatjuk be.

A sóska (Rumex acetosa), a keserűfűfélék családjába tartozó levélzöldség. Egész Európában őshonos, Kárpát-medencében vadon is terem, de megtalálható Észak-Amerikában, Ázsiában és Chilében is. Jelentős a C-vitamin tartalma, sok ásványi anyagot, például foszfort és vasat tartalmaz. Jellegzetes savanyú ízét a benne található oxálsav adja, ennek köszönhetően étvágygerjesztő hatással rendelkezik. A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet, fertőzésekkel szembeni védekező-képességét. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák. Hosszú távon az oxálsav nagyobb mennyiségben fogyasztva elősegítheti a vese- és húgyhólyagkövek képződését.

sorrel
sorrel

Termesztés

Magja apró, csírázóképességét 3-4 évig megtartja. Aki szeretne sóskát termeszteni, az egyrészt vetheti, másrészt szaporíthatja tőosztással. Jól tűri a hideget, a fagyot, viszont a meleget kevésbé bírja. Magas a vízigénye, főleg a csírázási időszakban. A tápanyagban gazdag, inkább savanyú vagy közömbös talajt kedveli, nitrogénigénye kicsit magasabb az átlagnál. Márciustól egészen késő őszig gyűjthető. A betakarítás során figyeljünk arra, hogy a fiatal leveleket ne sértsük meg, mert azzal a későbbi hozamot csökkenthetjük. A hűvösebb, esős időben gyűjtött sóska íze enyhébb, mint a hosszú száraz időszakban fejlődőé.

Vásárlás

A boltokban főleg mirelit formában vásárolható. Piacokon találkozhatunk friss sóskával.

Tárolás

A friss sóska hűtőszekrényben néhány napig minőségkárosodás nélkül eltartható. A feldolgozott növény mélyhűtőben kiválóan eláll.

Elkészítés

A spenótból készült főzelékhez hasonló jellegű étel készíthető belőle, de használják saláták részeként is. A sóskalevél a savanykás ízű levesnek kellemes pikáns ízt kölcsönöz. Használhatjuk gyümölcs és zöldség turmixokban, üde, frissítő ízt ad nekik.

Receptek
Sóskás smoothie:
Hozzávalók:

  • egy marék sóskalevél
  • 1 db érett banán
  • 1db alma
  • 2 dl víz

Elkészítése:
A hozzávalókat meghámozzuk illetve megmossuk, turmixgépbe dobáljuk és turmixolás után már fogyaszthatjuk is.
 
Szalonnás sóskapite:
Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • 10 dkg finomliszt
  • 5 dkg tönkölyliszt
  • 2 marék sóska leszárazva, megmosva
  • 10 szelet szalonna
  • 2 dl tejszín

Elkészítése:
A kétfajta lisztből, tojásból, vajból tésztát gyúrunk, egy 24 centiméter átmérőjű tortaforma aljába egyengetjük 3-4 mm vastagon. Fél órát pihentetjük a hűtőben. Közben a sóskát alaposan megmossuk és lecsepegtetjük, kézzel kis darabokra tépjük és felhasználásig félretesszük. Pihentetés után előmelegített, 180°C fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük a tésztát. Miután kivettük az elkészült pite-alapot a sütőből, rászórjuk az összetépett sóskát, meglocsoljuk a tejszínnel, lefedjük a szalonnaszeletekkel, majd 20 percre visszatesszük a sütőbe.
Aki szereti az intenzív ízeket füstölt sajtot is reszelhet a tetejére, mielőtt az utolsó 20 percre visszatolja a sütőbe.
Kép forrása: johnvenaproduce.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Élelmiszerbiztonság a nyári szabadság alatt is

eteltcsakokosan

Rendelj biztonságosan!

eteltcsakokosan

10 dolog, amit a teáról tudni kell

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató