Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg sima liszt
- 15 dkg porcukor
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 púpos kk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 kk fahéj
- 2 egész tojás
- 100 g vegyes virágméz
- 15 dkg margarin
Az írókához:
- 1 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 1 kk. citromlé
- pár csepp ételfesték
- A tésztához a mézet és vajat, mikróban megmelegítjük.
- A lisztet, porcukrot, szódabikarbónát, fűszerkeveréket tálba mérjük és alaposan elkeverjük. A lisztes keverékbe a tojásokat, majd a langyos mézet,vajat,hozzáadva összedolgozzuk a tésztát.A kész tésztát lezárt zacskóban,hűtőben egy éjszakát pihentetjük.
- Másnap a tésztát , lisztezett felületen átgyúrjuk, 3-4 mm vastagra nyújtjuk és különböző formákkal kiszaggatjuk. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
- A formákat sütőpapíros tepsire rakjuk,kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben megnőnek. A mézeskalácsot előmelegített sütőben kb 5 perc alatt készre sütjük.
- A kisült mézeseket hűlni hagyjuk a díszítés előtt.
- Az írókához,a tojásfehérjét habbá verjük, majd az átszitált porcukrot és a citromlevet apránként hozzáadva habverővel, sűrűn folyós állagúra keverjük.
- Pár csepp ételfestékkel színezhetjük is.A masszát műanyag zacskókba töltjük, a száját lezárjuk, majd a zacskó csücskén apró lyukat vágunk. Feldíszítjük a mézeseket.majd hagyjuk megszáradni.