Ételtcsakokosan

Hogyan étkezzünk egészségesen, olcsón és nem utolsó sorban biztonságosan?

2015. december 24.

Ha jól belegondolunk, nem is olyan egyszerű a fenti három dolognak egyszerre megfelelni. Igényel egy kis időráfordítást, de szerencsére nem megoldhatatlan feladat.making-food-982410_640

  • Tervezzük meg a heti menüt. Ha szombaton szoktuk a nagybevásárlást csinálni, akkor a péntek délután/este egy részét szánjuk a tervezésre, a szükséges alapanyagok összeírására. Érdemes ilyenkor megnézni a hűtő, a fagyasztó és a kamra tartalmát, hiszen előfordulhat, hogy van olyan alapanyag, amit sürgősen fel kell használni, míg más már épp fogyóban van.
  • Ha összeállt a menü és látjuk mi mindenre van szükség, akkor át lehet böngészni az akciós újságot, hátha néhány dolgot kedvezőbb áron tudunk beszerezni.
  • Érdemes az évszaknak megfelelően tervezni a menüt, hiszen sokkal olcsóbbak a szezonális termékek és frissen magasabb a vitamintartalmuk is. Pl. készítsünk sütőtökös ételeket, ami számtalan változatban, édesen és sósan is elkészíthető, süssünk gesztenyét, vagy készítsünk a friss dióval aranygaluskát. Itt van a friss alma, készíthetünk vele levest, kompótot, kalácsot, de akár csirkével együtt is megsüthetjük.
  • Ha van lehetőségünk, akkor keressünk termelői piacokat, melyben segítséget nyújthat a Helyből jobb! weboldalon található piackereső. Az egyik legfontosabb pont a bevásárlás során a megbízható beszerzési forrás. Ha kimegyünk egy piacra, legyünk figyelmesek, érdeklődőek. Kérdezzünk a termelőtől, ismerjük meg őket. Kizárólag olyan zöldséget, gyümölcsöt és húsféléket vásároljunk, amelynek ismerjük a származását. Alkalmi árustól ne vásároljunk!
  • Cseréljük le a szokásos köreteket, nem csak a változatosság miatt, hanem egészségünk érdekében is. Próbáljuk ki krumpli helyett az édesburgonyát, fehér rizs helyett válasszuk inkább a barnát, a megszokott tészták helyett pedig teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát vagy párolt zöldségeket.
  • Ha időnk engedi, vagy csak másféle elfoglaltságra vágyunk, gyúrjunk tésztát házilag. Legközelebb már csak ilyet akar enni a család.
  • Készítsünk egyszerre nagyobb adagot, persze csak ésszerű határokon belül, hiszen senki sem szereti egy héten keresztül ugyanazt enni. Ugyanakkor vannak olyan ételek, amelyek tovább tárolhatóak, esetleg le is fagyaszthatók. Akár a hűtőből vesszük ki a maradékot, akár a fagyasztóból néhány dologra nagyon figyelnünk kell. A hűtőszekrényből kivett ételt, minden esetben forrósítsuk át, nem elég csak meglangyosítani. Ha pedig fagyasztott ételről van szó, akkor olvasztás alapszabályaira kell figyelnünk.
  • A köreteket külön edényben tároljuk, mint a húsokat, ragukat.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Idén is lesz szakácsverseny

eteltcsakokosan

Cukorlexikon

eteltcsakokosan

Sokszínű saláták

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató