Sajátkezű ajándékok személyesebb élményt nyújtanak, ha még evéshez vagy főzéshez kapcsolódnak, akkor biztosan nyert ügyünk van. Nem lehet hibázni a fűszeres olajokkal, amik még élelmiszerbiztonsági szempontból is a legbiztonságosabb ételajándékok közé tartoznak.
Válasszunk szép üvegeket 1-1,5 dl tökéletes, amik minél jobban záródjanak: parafa dugóval, fém csavaros kupakkal vagy üvegtetővel.
Fokhagymás olaj
Hozzávalók
- 200 g hámozott fokhagymagerezd
- ¼ lime (zöldcitrom) leve
- 250-500 ml extra szűz olivaolaj
Elkészítése
Egy tálba tegyük bele a fokhagyma gerezdeket és öntsük rá a negyed zöldcitrom levét, majd keverés után hagyjuk állni 15 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 165°C fokra.
Szűrjük le a citromlevet a fokhagymáról, később még felhasználjuk. Egy kis hőálló tálba a gerezdeket egyengessük el egy rétegbe, majd töltsük meg olajjal, hogy teljesen ellepje azokat és 30-45 percre toljuk be a sütőbe.
Miután átsült, vegyük ki a sütőből a tálat és hagyjuk kihűlni, a fokhagymát kanalazzuk ki egy edénybe, öntsünk rá annyi olajat és a megmaradt citromlevet, hogy ellepje és légmentesen zárható edénybe tegyük el későbbre húsételekhez.
A fokhagymás olaj többségét pedig töltsük át a tiszta díszüvegbe. A díszítés úgy látványosabb, ha pár friss fokhagymagerezdet is dobunk az üvegbe.
Chilis olaj
Hozzávalók
- 1 tk összetört szárított chili
- 130 ml olívaolaj
- díszítéshez vegyes egész borsszemek
Elkészítése
A tiszta üvegbe szórjuk bele a borsszemeket és a chili morzsát. Az olajat egy kis lábosban melegítsük addig, míg gyöngyözni kezd, majd vegyük le a tűzről és óvatosan öntsük a fűszerekre. Hagyjuk kihűlni és már csomagolhatjuk is.
Ugyanígy kell eljárni rozmaringos olaj esetében is.
Citromos olaj
Hozzávalók
- 2 citrom
- 130 ml olíva olaj
Elkészítése
A citromokat alaposan mossuk meg és csepegtessük le, legbiztosabb ha biocitromot veszünk, mivel a citromhéj kerül felhasználásra és véletlenül se tartalmazzon növényvédő szert.
Hámozzuk meg az egyik citromot, figyeljünk arra, hogy hasonló szélességű és hosszúságú csíkokat készítsünk, a citrom keserű fehér részéből ne vágjunk. A csíkokat tegyük bele az üvegbe.
A második citromot is hámozzuk meg, itt már nem kell ügyelni a szépségre.
Egy kis lábosban melegítsük addig az olajat, míg gyöngyözni kezd, majd vegyük le a tűzről és a második citrom héját dobjuk bele, hagyjuk hűlni 30 percig, majd szűrjük le. Az olajat öntsük az előkészített citromhéjjal teli üvegbe és jól zárjuk le.
A fenti módon készült olajak salátákhoz, húsételekhez használhatóak vagy egyszerűen csak pirítósra öntve fogyaszthatóak.
Élelmiszerbiztonsági tippek:
- Az üvegeket alaposan mossuk el, mielőtt beletöltenénk a fűszeres olajat. Ügyeljünk arra, hogy az üveg belseje feltöltés előtt legyen száraz.
- Nézzük meg az olaj minőségmegőrzési idejét, csak olyat vegyünk/adjunk ajándékba, aminek messze van a lejárati ideje.
- A hozzávaló fűszereket és zöldségeket alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
- Ne tegyük hűtőszekrénybe az ajándékot, mert az olajnak nem tesz jó!
- Tegyünk az üvegekre címkét, hogy milyen ételekhez ajánljuk az olajat és mi a minőségmegőrzési ideje (10-14 napig biztonságosan tárolhatóak).
Képek forrása: http://www.justputzing.com/2011/12/diy-infused-olive-oils.html