Egyszerre van eperszezon és gyereknap, így könnyen összevonhatjuk a kettőt és epres finomságokkal lephetjük meg gyermekeinket május utolsó vasárnapján.
Eperzselé
Hozzávalók
- 1 kg eper
- 10 dkg cukor
- 25 g zselatin
Elkészítése
Az epret lecsumázzuk, alaposan megmossuk és négyfelé vágjuk. Egy lábosban fél deciliter vízzel fedő alatt főzzük az epret 20 percig, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Beleöntjük a cukrot, majd fedő alatt további 30 percig főzzük tovább. A zselatint a csomagolása szerint készítsük elő és adjuk az eperszószhoz.
Sütőpapírral bélelt őzgerinc formába vagy bármilyen érdekes formájú tálba öntjük a pépet és hűtőben 4 óra alatt hagyjuk megdermedni. Utána már szabadon használhatjuk felkockázva süteményekbe, vagy csak úgy magában nassolnivalóként.
(Forrás: www.konyhalal.cafeblog.hu)
Epres csokitorta
A gyerekek két nagy kedvence keveredik ebben az édességben: krémes csokoládé és édes eper. Még sütni sem kell ezt a finom tortát!
Hozzávalók:
- 300 g eper
- 330 g daráltkeksz, lehetőleg csokoládés keksz
- 110 g vaj
- 2 dl tejszín
- 200 g tejcsokoládé
- 100 g étcsokoládé
Elkészítése
Tisztítsuk meg az epret (tépjük le a csumáját és mossuk meg alaposan, majd csepegtessük le). Egy keverőtálba szórjuk bele a daráltkekszet, olvasszuk meg a vajat és öntsük a kekszhez, majd jó alaposan keverjük össze massza állagúra. Egy kisebb méretű lapos tepsibe, vagy tálba halmozzuk a pépet és egy kanállal alaposan belenyomkodjuk a formába. Betesszük a hűtőbe hűlni, amíg elkészítjük a csokoládékrémet.
A tejszínt melegítsük fel egy kis lábosban, de ne engedjük felforrni. Közben egy tálba törjük bele a tej- és étcsokoládét, öntsük rá a meleg tejszínt, hagyjuk kis ideig olvadni, majd keverjük sima állagúra. Öntsük a kihűlt kekszalap tetejére és terítsük szét egyenletesen. Az epreket egyesével nyomjuk bele a tetejébe. Legalább két órára tegyük a hűtőbe, de még jobb, ha egész éjszakára ott hagyjuk.
Szeletelve, mogyoró vagy mandula darabkákkal megszórva, esetleg tejszínnel tálaljuk.
Az eredeti recept:
https://www.youtube.com/watch?v=C4fbOGxiFDc
Kép forrása: www.homecookingadventure.com