Ételtcsakokosan

Tavaszi és őszi nagytakarítás

2015. április 23.
cleaning-268134_1280-1024x682

Érdemes egy évben legalább kétszer nagytakarítást végezni a lakásban, amikor a ruhásszekrénytől kezdve az ágyneműn át a kamráig mindent portalanítunk, kiszellőztetünk és lesikálunk. Használjuk ki az alkalmat, és a szokásosnál is alaposabban takarítsuk ki  konyhánkat!

cleaning-268134_1280-1024x682

Hűtőszekrény

Ürítsd ki a hűtőszekrényt. A visszapakolást segíti, ha a különböző polcokon tárolt élelmiszereket egymás mellett helyezed el, így gyorsabban vissza is rámolhatod őket a már megszokott helyükre. Ezután langyos, mosogatószeres vagy ecetes vízzel mosd ki a belsejét – ne hagyd ki a rácsokat és az üveglapokat sem – majd papírtörlővel törölj mindent szárazra. Nézd át az élelmiszereket és dobd ki azt, ami már lejárt! Ha a hűtőszekrény bederesedett, a takarítást leolvasztással is összekötheted: kapcsold ki a hűtőt, pakold ki belőle az élelmiszereket. Ha a hűtő már nem jeges, gyorsan töröld ki a már ismertetett módon, ezután jöhet az élelmiszerek átnézése és a visszapakolás.

Tűzhely

A tűzhelyen lévő ételmaradványok, ráégések eltüntetéséhez használj hideg zsíroldó súrolószert vagy ecetet és a szódabikarbónát. A hideg zsíroldó használatakor érdemes gumikesztyűt húzni, mert a vegyszer a kezedet is károsítja! A tűzhely felső részét érdemes először benedvesíteni egy tisztítószeres szivaccsal, és hagyni, hogy felázzanak a makacsabb foltok. Ne felejtkezz el a sütőrészről sem! Figyelj arra, hogy alaposan le kell öblíteni a mosószermaradványokat és szárazra kell törölni a felületeket!

Mikrohullámú sütő

A leggyorsabb és legkényelmesebb módszer a következő. Tegyél egy tálba citromos vagy ecetes vizet, és melegítsd kb. 10 percig, utána papír törlőkendővel alaposan dörzsöld át a mikró belső oldalait. A citromos vagy ecetes gőz feloldja a szennyeződéseket, így könnyen tisztává varázsolható a mikró belseje. Durva eszközt (dörzsi, késpenge) ne használj, mert könnyen felsérti a mikro belsejét. Különösen az ajtóra ügyelj, meg ne sértsd a fém védőhálót!

Mosogató

A mosogatót ecetbe áztatott szivaccsal jó alaposan törölgesd át, hagyd állni pár óráig, majd egy nedves ruhával töröld tisztára, így könnyedén megszabadulhatsz a vízkőtől.

Munkafelületek

A munkafelületeket, a szekrényeket és a polcokat töröld át nedves, fertőtlenítőszeres ruhával, majd töröld szárazra. Azokról a felületekről, melyek élelmiszerrel is érintkezhetnek (asztal, polc) ne felejtsd el a fertőtlenítőszert alapos vizes lemosással eltávolítani!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ajánlás újranyitásához

eteltcsakokosan

Főzés a gyerekekkel

eteltcsakokosan

Idén is vár a Campus

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató