Nagy divatját élik a “bevagdosott” ételek, mint a hasselback burgonya és a töltött kenyér. Egyszerű és finom ételek, mégis különlegesek.
Hasselback burgonya
Svédeknek köszönhetjük ezt a fajta sült burgonyát, amit egy stockholmi étteremről nevezték el, ahol először készítették a negyvenes években, ám azóta Európa számos országában népszerű lett, ami nem is csoda.
Hozzávalók 4 főre
- 4 db burgonya
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 teáskanál olívaolaj
- 4 nagy csipet só
- 4 púpozott teáskanál sajt – parmezán vagy füstölt sajt
Fejenként egy burgonyával számoljunk, ép, szabályos, közepes méretű darabokat válasszunk. Alaposan mossuk meg és szárítsuk a krumplikat. (Akinek hámozva ízlik jobban, nyugodtan pucolja meg.)
Sűrűn kb. 2 mm távolságra vagdossuk be a gumókat, hogy egyformán nyíljanak szét a szeletek. Helyezzük tepsibe és egy ecsettel kenjük be olíva olajjal a tetejüket és sózzuk meg, majd 200° fokos előmelegített sütőbe süssük 30 percig. Közben egy tálkában keverjük össze a zúzott fokhagymát, a reszelt sajtot, a sót és az olíva olajat. Mikor sütés közben már kinyíltak a szeletek, akkor öntsük rá a keveréket, úgy hogy mindenhova befolyjon. További 30 percig süssük, amíg ropogósak nem lesznek a szeletek. A sütőből kivéve azonnal tálaljuk, mert akkor a legfinomabb, amikor a belseje gőzölgő és puha, míg a szeletkék szélei ropogósak. Főleg hal mellé kiváló köret.
Rengeteg módon lehet variálni: a szeletek közé sajtszeleteket tehetünk, vagy szalonnát, esetleg jó minőségű sonkát. Készíthető mellé zöldfűszeres (petrezselyem, kakukkfű, fekete bors) tejfölös öntet is.
Töltött kenyér
- 1 kg cipó
- 2 ek vaj
- maréknyi petrezselyem
- 3 gerezd fokhagyma
- 15 dkg sonka
- 20 dkg sajt
- 2 db póréhagyma
A cipó tetejét négyzetrácsosan bevagdaljuk, jó mélyen, de az alját ne vágjuk át. Egy tálkában megolvasztjuk a vajat, belekeverjük a petrezselymet, a zúzott fokhagymát. A sajtot, sonkát és póréhagymát kockákra, vagy vékony csíkokra vágjuk és a résekbe tesszük. A vajas öntettel átkenegetjük a réseket, itt is figyelve arra, hogy bőségesen jusson a résekbe. 200° fokos előmelegített sütőbe süssük amíg meg nem pirul a kenyér.
A variációk száma végtelen, lehet gombát, zöldségeket is beletenni a résekbe, készíthetjük cipó helyett kiflivel, zsemlével.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Megbízható helyen vásároljunk!
- Mindig ép és egészséges alapanyagokat szerezzünk be!
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.
- A sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
Képek forrása: realfood.tesco.com, caringforapathy.tumblr.com