Ételtcsakokosan

Tojásos-gombás lecsó

2014. július 7.
Tojásos-gombás-lecsó1--400x253

Tojásos-gombás-lecsó1--400x253

  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 75 dkg paradicsom
  • 1,5 kg sárga és piros húsú paprika vegyesen
  • 20 dkg gomba
  • 5 tojás
  • só, bors
  • olaj/zsír

Elkészítése:

A hagymákat megpucoljuk, megmossuk és vékony csíkokra vágjuk. Egy nagyobb lábosban felforrósítjuk a zsiradékot, és megdinszteljük benne a hagymát. Közben megmossuk, kicsumázzuk a paprikát, csíkokra vágjuk. Ha hagyma megpárolódott, adjuk hozzá a paprikát. Pár percig nagyobb lángon forgassuk át a paprikát, hogy mindenhol érje a hagymás zsiradék, majd fedjük le és kis lángon főzzük tovább. Amíg fő a paprika, készítsük elő a paradicsomot és a gombát. A gombát alaposan tisztítjuk meg, öblítsük le, szeleteljük fel. A paradicsomot mossuk meg, hámozzuk meg, szeletjük fel. A paradicsom héját könnyedén lehúzhatjuk, ha tetejét X alakban bemetszük, és pár másodpercre forró vízbe, majd hideg vízbe dobjuk. Ha a paprika már összeesett és üvegesedni kezdett, adjuk hozzá a paradicsomot és a gombát. A keveréket sózzuk, borsozzuk, fedő alatt főzzük tovább, amíg minden megpuhul. A tojásokat egyesével felütjük, a lecsóhoz adjuk és állandó kevergetés közben készre sütjük.

Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.
  • A gombáknál nagyon fontos a megbízható beszerzési forrás. Ép, friss, romlatlan gombát vásároljunk csak meg!
  • A gombák tisztításakor távolítsuk el a tönköt, hámozásra fiatal gombák esetében nincs szükség. Vadon termő gombáknál a rovarrágott részeket vágjuk ki! Ezután bő vízben mossuk meg a gombát, de ne áztassuk! Darabolás előtt csöpögtessük le!
  • Vágjuk apróra a gombát, mivel nehezen emészthető étel.
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Egy kis tálka fölött törjük fel, onnan öntsük a lecsóba.
  • A gombából készült ételeket azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk még hűtőben sem!
  • Fogyasztáskor vegyük figyelembe, hogy beteg, gyenge immunrendszerűek és 6 év alatti gyermekek számára a gomba fogyasztása nem ajánlott! Továbbá hogy egyes gombák enyhe mérgezést okozhatnak – például alkoholfogyasztás mellett.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tartsuk tisztán a hűtőt!

eteltcsakokosan

A pattogatott kukorica

eteltcsakokosan

A tálcás védőgázas darált hús mitől lehet büdös? …

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató