Ételtcsakokosan

Vitamin- és fantáziadús: a smoothie

2014. június 27.

A gyümölcs- és zöldségturmixok színes palettáján manapság egy sűrű, krémes állagú ital, angol nevén a smoothie a legdivatosabb. A vitaminok mellett rostot, ásványi anyagokat, enzimet, aminosavat tartalmaz.

Ezért szeretjük annyira?food-1438474_640

A receptek mellett támaszkodhatunk fantáziánkra, ízlésünkre, a szezonban kapható zöldség- és gyümölcskínálatra, sőt gyerekkori emlékeinkre. A kísérletező kedvűek és a konzervatívabbak is egyaránt megtalálhatják köztük az ínyüknek leginkább megfelelő összetételű italokat.

A smoothie lehet tehát édes vagy sós, a legfontosabb pedig, hogy egész évben készíthető, attól függően, hogy a piacon mit kapunk. Vannak, akik a szezonális, érett alapanyagokat részesítik előnyben, de az sem akadály, ha valaki tél közepén kívánja meg például az ital nyers paradicsom alapú változatát. A hagyományos turmixokkal ellentétben a smoothie nem tartalmaz sem tejet, sem joghurtot. Eredetileg csak a gyümölcsökből vagy zöldségekből készül, de ha valaki nagyon sűrűnek találja vagy túl savasnak érzi, hígíthatja vízzel. Ínyencek az úgynevezett gabona- vagy magtejek (vagy akár tea) hozzáadásával tovább növelhetik az élvezeti értéket és az ízharmóniát. Aki még nem kóstolt smoothie-t, próbáljon ki egy receptet, amelyet aztán bátran alakíthat, a saját ízlésének, hangulatának vagy pénztárcájának megfelelően.

A HÍGÍTOTT GYÜMÖLCSÖS ITAL arányait meghatározhatjuk úgy, hogy 1 liter smoothie elkészítéshez 25-30 dkg apróra darabolt gyümölcsöt veszünk, ehhez pedig körülbelül 7 dl (szűrt vagy buborékmentes ásvány-) vizet öntünk. Víz helyett, ahogy már említettük, teát vagy növényi alapanyagból készült tejet is használhatunk. Ízesíthetjük citrommal, naranccsal, lime-mal (figyelem: ha a citrusfélék héját is szeretnénk beletenni, csak a bio változatot javasoljuk), továbbá szegfűszeggel, fahéjjal, kardamommal, kókusszal, vaníliával, chilivel – a sor szinte a végtelenségig folytatható. A cukor helyett többféle természetes anyagot választhatunk édesítésre, például mézet, nyírfacukrot. A gyümölcsök közül az édes banán hozzáadása önmagában is elegendő édesítő hatású lehet.

A smoothie nemcsak vitamin- és tápanyagtartalmát, hanem színét tekintve is változatos lehet. A pirostól a narancssárgáig, a zöldtől a fehérig változhat az összetevők színének függvényében. Bár a zöld színű ital (például saláta, spenót, sóska, zeller, uborka, avokádó) többek számára kissé bizarr megjelenésű lehet, tudjuk, hogy a puding próbája az evés: ha ízlik, akkor behunyt szemmel is élvezhetjük!

SMOOTHIE RECEPT – Zöld

Hozzávalók

1 avokádó

1 friss zöld zellerszár

1 kisebb kígyóuborka, hámozva

1 marék bébispenót

Fűszerek gyanánt, ízlés szerint petrezselyem, kifacsart citromlé, só

Hígításhoz szűrt vizet vagy buborékmentes ásványvizet használjunk, 1-2 dl-t

Elkészítés

Mossunk meg minden zöldséget alaposan, az uborka héját hántsuk le. Kockázzuk fel a hozzávalókat (a spenót és a petrezselyem kivételével) és turmixoljuk össze. Tovább hígíthatjuk, ha túl sűrűnek találjuk.

ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI TIPPEK

A nyers gyümölcsöt, zöldséget felhasználás előtt alaposan mossuk meg!

Külön e célra szolgáló vágódeszkán készítsük elő az alapanyagokat!

Romlásnak indult gyümölcsből és zöldségből ne készítsünk italt!

A citrusfélék héjának biztonságos felhasználásáról honlapunkon olvashatnak bővebben: http://eteltcsakokosan.hu/2013/02/fokozottan-vigyazzunk-a-citrusfelek-hejaval/

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Megfontoltan gyűjtsünk medvehagymát

eteltcsakokosan

Mire figyeljünk kapor vásárlásakor?

eteltcsakokosan

Velős csont, steak

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató