Ételtcsakokosan

Cipóban sült sonka

2014. április 17.
29485_kenyerben-sult-csulok_n-400x399

A húsvéti ünnepi asztalon, ugyebár,  sonkának kell lennie 🙂 Most egy kis rafinériával tesszük különlegessé.
29485_kenyerben-sult-csulok_n-400x399
Hozzávalók:

  • 1 db 800-900 grammos füstölt sonka
  • mustár
  • 1 tojás sárgája

A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 20 g élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kockacukor

A füstölt sonkát langyos vízben gondosan megmossuk és bő vízben puhára főzzük. Miközben fő, kenyértésztát készítünk: langyos tejben feloldjuk a kockacukrot, hozzáadjuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy tálban kidolgozzuk a lisztet a felfuttatott élesztővel (robotgéppel meggyorsíthatjuk munkánkat), a tál alját meglisztezzük, cipó alakban beletesszük a tésztát, a tetejét is meghintjük liszttel, letakarjuk egy konyharuhával és langyos helyen megkelesztjük. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kerekre kinyújtjuk és a közepére tesszük a kihűlt, levétől alaposan lecsurgatott sonkát, melynek tetejét vékonyan megkenjük csípős mustárral, majd ráhajtogatjuk a tésztát. További fél óráig pihentetjük, aztán előmelegített sütőben pirosra sütjük. Félidőben megkenjük a tetejét tojássárgájával.
Melegen tálaljuk, de hidegen is kiváló. Ecetes torma, ecetes saláta, zöldség saláta vagy a korábban leírt mimóza tojássaláta.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Felhasználható még?

eteltcsakokosan

Így válassz zamatos gyümölcsöt!

eteltcsakokosan

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató