Ételtcsakokosan

Amikor a talajra rá lehet menni

2014. március 21.
Gardening-scissors1948-1024x680

A konyhakertben végzett kertészkedés jótékony hatással lehet egészségünkre és kikapcsolódást nyújthat. Sőt, vegyszermaradéktól mentes, egészséges és friss táplálékot biztosíthat magunk és családunk számára.

Gardening-scissors1948-1024x680A fiatal gyümölcsfa csemetéket a termőre fordításig alakító metszésben kell részesíteni, hogy a korona szellős és jól megvilágított legyen. A termőre fordulás után a metszés célja az optimalizált termésmennyiség és -minőség biztosítása. Az egyes gyümölcsfajok termőrészeinek ismerete alapvető fontosságú, erről szakkönyvekből tájékozódhatunk. A metszéssel mindig csak minimális sebzést okozzunk! Sima metszésfelületeket hagyjunk, mert a sebek további fertőzések forrásai lehetnek! Csak éles metszőollót és ágvágó fűrészt használjunk! Rendszeres metszést igényel az alma, a körte és az őszibarack. A csonthéjasok és a dísznövények esetében végezzünk ritkító metszést! Ez a sérült-, beteg-, valamint az egymást keresztező részek eltávolításából áll. Cserjéknél a 4-5 éves részeket folyamatosan leváltjuk a fiatalabb részekkel (pl. ribiszke, díszcserjék). A málna letermett vesszőit tőből eltávolítjuk, termést mindig a másodéves részeken várhatunk. A szőlő metszésénél házikertben a hagyományos váltócsapos metszés ajánlható, amelynek lényege, hogy nem engedjük a tőkét felkopaszodni.

A konyhakert fontos lakói a különböző zöldségnövények. Egy részüket állandó helyre vetéssel, más részüket palántáról termesztjük. A palántákat vásárolhatjuk, vagy magunk is megnevelhetjük. A palántanevelést a tervezett kiültetés előtt 2-3 héttel kezdjük! A helybe vetésnél ügyeljünk arra, hogy talajunk tápanyaggal feltöltött, megfelelő nedvességű, különösen apró magvak esetében aprómorzsás szerkezetű, és egyenletesen elmunkált legyen. Lehetőleg szakboltból, időben gondoskodjunk a vetőmagvak beszerzéséről! Vásárlásnál győződjünk meg a lejárat idejéről, és a vetésnél kövessük a tasakon feltüntetett utasításokat! A vetést végezhetjük sorokba, ágyásba, vagy szemenként. A magra kerülő talajréteg vastagsága ne sokkal haladja meg a mag mérete kétszeresét! Ültetés után, a kiszáradás elkerülése érdekében a talajt a maghoz kell tömöríteni. A helyben maradó növények esetében ügyeljünk a megfelelő térállásra! Kerüljük el a túl sűrű vetést, ennek érdekében az apró magvakat vetés előtt homokkal keverhetjük. A kikelő növényeket egyeljük vagy ritkítjuk. Egyes hidegtűrő zöldségnövények vetését meg lehet kezdeni „amikor a talajra már rá lehet menni” – saláta, vöröshagyma, gyöngyhagyma, borsó –, a többieket márciusban, áprilisban vetjük, amikor a talaj felmelegedése már hamarabb bekövetkezik, és a mag „nem fekszik el” – például petrezselyem, sárgarépa, cékla, retek. A melegigényes csemegekukorica, spárgatök, sárgadinnye, görögdinnye, uborka, cukkini, patisszon, bab vetését célszerű április 10. utánra hagyni. A vetéseket rendszeresen öntözzük és gyomláljuk!

1348102_49443692-1024x682A paprika, paradicsom, zeller, káposztafélék, kabakosok esetében az állandó helyre vetés helyett érdemesebb palántát ültetni, mert fejlődésük így biztonságosabb és gyorsabb. A palántákat a „fagyos szentek” után, május közepétől lehet biztonsággal kihelyezni. Palántázáshoz a nedves talaj és az eső utáni, borult idő az ideális. A palántákat a paradicsom kivételével ne ültessük mélyebbre, mint ahogy eredetileg voltak! Csak egészséges palántát használjunk! A talajt a gyökérhez tömörítjük, és azonnal beiszapoljuk.

A burgonyánál elit vagy utántermesztett, minősített vetőgumót, vagy mini gumót használjunk, amelyet a NÉBIH-es címkéről ismerhetünk fel! Ültetését április elején kezdhetjük. Ha a zöldhagymához ősszel nem ültettük el a dughagymát, tegyük meg, amint rá lehet menni a talajra. Ügyeljünk arra, hogy a hagymák tönkje lefelé nézzen, és a hagymákat 7-10 cm vastag föld takarja.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen kritériumoknak kell megfelelni?…

eteltcsakokosan

Fogyasszuk mértékkel!

eteltcsakokosan

Allergén az ételekben…

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató