Ételtcsakokosan

Étkezés munkahelyen 2.

2014. március 3.
1437467_71634196-1024x682

Nagyon érdekes milyen sokféle módja és lehetősége van a munkahelyi étkezésnek és, mivel nem otthon vagyunk, lazábban állunk hozzá az élelmiszerbiztonsági és higiéniai kérdésekhez. Cikksorozatunkban végignézzük a hibázási lehetőségeket és ötleteket adunk a biztonságos munkahelyi étkezés körülményeinek megteremtéséhez. Mostani cikkünk témája a munkahelyi ebéd és az ahhoz kapcsolódó teendők.
Ebéd

Miket is eszünk ebédre munkahelyen? Otthonról hozott, előre elkészített vagy félkész ételeket, ételfutárral hozatott menüket, általában olyan dolgokat, amelyeket hűtőben kell tárolni és meg kell melegíteni fogyasztás előtt.

1437467_71634196-1024x682

Mikrohullámú sütő

A mikrohullámú sütő kényelmes módja az étel melegítésének, ám vannak veszélyei is. Az ételt pontszerűen melegíti fel és maradnak ún. nevezett hideg pontok is, ahol a mikrobák túlélhetnek. A mikrohullámú sütőben jól forrósítsuk fel az ételt, melegítés közben legalább egyszer keverjük át. Az ételt melegítést követően hagyjuk pár percig állni, hogy az teljes egészében átvegye a hőmérsékletet. Ajánlott nem dobozban, hanem kerámia-, porcelán- vagy üvegedényben melegíteni az ételt. Figyeljünk egymásra és tartsuk tisztán a közös mikrót: fedjük le papírral, szalvétával az edényt, hogy ne fröccsenjen ki a szaft (pörkölt, töltött paprika, a máj vagy virsli kifejezetten nagyot tud robbanni). Ha kifröccsent, tiszta vizes törlővel töröljük ki a mikró belsejét. Legalább 4 percig melegítsük magas fokozaton az ételt, akár időnként átforgatva, hogy valóban mindenhol felmelegedjen.

Felhasznált irodalom:

Hűtő

„Közös lónak túros a háta” szokták mondani, ez kiváltképp a munkahelyi közös hűtőkre igaz. Meglepően sok mindent felejthetünk a hűtőben és kifejezetten változatos életformákat találhatunk a felnyitott tejfölben, a nyálkás felvágotton, az ottmaradt sütiben, vagy akár a zárt dobozokban. Érdemes hetente ellenőrizni és az egyértelműen romlott ételeket kidobni. Jó szokás, ha körlevélben értesítjük a konyhát használókat, hogy kitesszük a romlott dolgokat és jöjjenek a dobozaikért 1 órán belül, különben minden kidobásra kerül a dobozzal együtt. Drasztikus megoldás, de az egészségünk fontos! A hűtő takarítását, leolvasztását gyakran kérjük a gondnokságtól, a felelős személyzettől. Ha munkahelyünkön nincs ilyen háttér, akkor oldjuk meg mi magunk! Egy kis csapatépítés keretében közösen kitakaríthatjuk a konyhát. Szerezzünk be egy hűtőhőmérőt és ellenőrizzük rendszeresen a hűtő hőmérsékletét! A hűtő szabályozóját állítsuk be úgy, hogy a hőmérséklet 0-5°C legyen.

Étkezés után, ha még maradt ételünk, és későbbre szeretnénk eltenni, azt hamar tegyük hűtőbe, jól zárható dobozban.

Bevásárlás és munkahelyi hűtőben tárolás

A hűtő használatához kapcsolódik, hogy sokszor munkaidőben vagy azelőtt intézzük el a bevásárlást és a munkahelyi jégszekrényben tároljuk az élelmiszert. Itt aztán igazán fontos, hogy úgy vigyázzunk az ételre és figyeljünk oda a tárolásra a közös hűtőben, mint ha az a sajátunk lenne. Amit otthon is mélyhűtőben tárolnánk, azt már a közös hűtő mélyhűtő részébe tegyük, húsokat, felvágottakat, zöldségeket egymástól elkülönítve. Nem baj, ha zacskókban, több nejlonban, vagy jól záró dobozban tartunk mindent, jó, ha kerülünk minden közvetlen érintkezést a többi élelmiszerrel.

Kapcsolódó cikkek:

Mosogatás

A munkahelyek általában gondoskodnak mosogatószerről (flakonban vagy más adagolóban) szivacsról és konyharuháról vagy törlőpapírról. Mindig meleg vízben mosogassunk, mosogatószerrel! Erről részletesen korábbi cikkünkben olvashatnak. Ajánlott étkezés előtt és után is elmosni az edényeket, amelyekből ettünk, mert nem tudhatjuk, mennyire volt alapos a kolléga, aki előttünk használta. A mosogatószivacsot használat után mossuk ki és csavarjuk ki, tartsuk száraz helyen. Legjobb, ha saját tányért és saját evőeszközöket használunk, amelyeket mindig beviszünk az irodánkba. Ha eltöröljük az edényeket, mindig papírtörlővel tegyük. Sok esetben konyharuhát helyeznek ki a közös konyhába, ezeket kezeljük fenntartással, remélhetőleg legalább hetente elviszik mosni. A papírtörlő biztonságos, bár nem hasznosítják újra, mivel a legtöbb helyen nem gyűjtik külön, hanem a közös szemétbe kerül.

cutlery-1281162_640Büfé, menza

Az üzemeltetők helyettünk is figyelnek a tisztaságra, hiszen kötelezően betartandó szabályok vonatkoznak a mosogatásra, az élelmiszerek beszerzésére, elkészítésére és tárolására. De itt se legyünk félénkek, szóljunk, ha valami nem tetszik. Például olyankor, amikor az ételt adagoló személy nem kesztyűben dolgozik, vagy ugyanaz a személy adagol, mint akinél fizetünk és így „pénzes”kézzel nyúl a tányérhoz, ételhez. Útmutató a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlatához

Lényeg, hogy minden esetben tartsunk tisztán az ételekkel kapcsolatos gépeket és hagyjunk rendet, tisztaságot magunk mögött, hiszen a munkahely a második otthonunk.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Élelmiszerbiztonság a nyári szabadság alatt is

eteltcsakokosan

Kaphatok-e valamilyen betegséget…?

eteltcsakokosan

Fügesaláta hidegen és melegen

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató