Hozzávalók:
A sajtgombóchoz:
100 g gouda sajt, reszelve
100 g búzadara
70 g vaj, lehet margarin is
1 tojás
só
A leveshez:
2,5 l csirkehúslevesből készült alaplé
1 db sárgarépa
5 db burgonya
6 evőkanál olaj
1 db zöldpaprika
1 db hagyma
só
őrölt fekete bors
Elkészítés:
Először a sajtgombócokat készítsük el. A lereszelt sajtot keverjük el a puha vajjal, a grízzel és a felvert, egész tojással. Picit sózzuk meg, de ügyeljünk a sajt sós ízére is, nehogy túlsózzuk. Miután jól összekevertük, tegyük a masszát hűtőbe, kb. 30 percre.
A burgonyát, a sárgarépát és a hagymát tisztítsuk meg. Egy fazékban a felkockázott hagymát és a karikára vágott répát egy evőkanál olajban pirítsuk meg. A zöldpaprikát szeleteljük apróra, tegyük hozzá, és együtt pirítsuk picit tovább. Öntsük hozzá a húslevesalaplét, tegyük hozzá a felkockázott burgonyát, és forraljuk fel. Főzzük kb. 15 percig, amíg majdnem megpuhulnak a zöldségek.
A sajtos masszából formáljunk kis golyókat, és adjuk a leveshez. Kb. 15 perc alatt, lassú tűzön főzzük. A levest melegen, kevés apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.