Ételtcsakokosan

Értékes gabona a zab

2021. október 25.

Napjainkban egyre több ember szenved valamilyen táplálékallergiában. Sokakat érint például a gabonákhoz kötődő gluténérzékenység, amikor a gabonamagvak fehérjetartalma váltja ki az allergiás reakciót. De vajon kivételt jelent-e ez alól a zab?

Az élelmiszerek gluténtartalmára vonatkozó határértéket rendelet határozza meg. A „gluténmentes” kijelentés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer a végső fogyasztónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz.

A „nagyon alacsony gluténtartalmú” kifejezés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer a végső fogyasztónak értékesített formában, legfeljebb 100 mg/kg glutént tartalmaz.

A gluténérzékenyek többségének étrendje tartalmazhat zabot anélkül, hogy ez az egészségükre kedvezőtlen hatást fejtene ki.

Komoly gondot jelent azonban a zabnak a búzával, rozzsal, vagy árpával történő szennyeződése a gabona betakarítása, szállítása, raktározása vagy feldolgozása során. Éppen ezért a zab esetében nagyon fontos kiemelni, hogy a gluténmentesként vagy nagyon alacsony gluténtartalmúként megjelölt élelmiszerekben csak olyan zab használható, amelynek termesztése, előkészítése és/vagy feldolgozása során kifejezetten kerülték a búzával, rozzsal, árpával, illetve ezek keresztezett változataival való szennyeződést.

A zab megfelelő rostbevitelt biztosít, lassan felszívódó szénhidráttartalmának köszönhetően nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést, fogyasztása magas koleszterinszint esetén is ajánlott.

A mikotoxinokról: A mikotoxinok rendkívül mérgező vegyületek, melyeket penészgombák termelnek. Mind az élelmiszer-alapanyagokban, mind a takarmányféleségekben megtalálhatók. Ezek a biológiai eredetű szennyezőanyagok kétféle úton kerülhetnek a táplálékunkba. Közvetlenül, ha penészgombával fertőződik az élelmiszer. Közvetve, ha valamilyen szennyezett takarmányt fogyasztó állattól származó élelmiszert eszünk meg. Egyes toxinok akár a hazai éghajlati viszonyok között is kialakulhatnak.

A DON mikotoxinok csaknem minden gabonatermékben kimutathatók. Termelődésüket serkenti, ha a gabona túl sokáig marad a földeken, illetve a betakarítás után nedvesség éri. A helyes mezőgazdasági gyakorlat alkalmazásával azonban hatékonyan védekezhetünk a mikotoxin-szennyeződés ellen.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Pécsi csapat győzedelmeskedett

eteltcsakokosan

Ételt csak okosan! foglalkozás már az általános iskolákban is

eteltcsakokosan

Kiváló fehérjeforrás a dió

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató