Ételtcsakokosan
vegyennevegyem2-300x239

vegyennevegyem2-300x239

Rohanó világunkban egyre többen étkeznek útközben, vásárolnak gyorsbüfékben, vagy a szép idő beköszöntének és számos szabadtéri rendezvénynek köszönhetően úton-útfélen megjelenő utcai árusoktól. Az egységeket és az utcai árusokat a hatóságok is ellenőrzik, azonban az igazi visszajelzést a fogyasztótól kapják, aki a pénztárcájával szavaz arról, életben maradjon-e a vállalkozás. A vásárló nem lát be a színfalak mögé, de sok apró jelből tájékozódhat, és eldöntheti, megveszi-e, megeszi-e az ételt.

Legyünk igényesek! Nem mindegy, hogy kitől vásárolunk! Milyen az ideális fagylaltárus, lángosos vagy éppenséggel gyrosos? Lássuk!

Általános jelzések

  • Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog.
  • Minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok.
  • Nincsenek legyek, egyéb rovarok vagy háziállatok.
  • A kiszolgáló világos, egyszínű munkaruhát vagy formaruhát visel.
  • Haját lefedi vagy szorosan hátraköti.
  • Keze tiszta, nincs felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme.
  • Nem nyúl kézzel az ételhez.
  • Nem dohányzik.
  • Van kézmosási lehetősége, és használja is.
  • Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolja.
  • A kiszolgált meleg-étel forró, a hűtendő étel jéghideg.
  • A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta.
  • Van kihelyezve hulladékgyűjtő.
  • A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve.
  • Számlát, iII. blokkot kérés nélkül ad.

Az ideális fagylaltárus…

  • Fagylaltpultja a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló rész felől védi a cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől (pl. elhúzható vagy felnyitható plexilappal).
  • A fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény.
  • Az esetleg megolvadt fagylaltot nem fagyasztja le újra, a frissen készült fagylaltot nem tölti rá a régire.
  • A tégelyben csak a fagylalthoz illő, ehető díszítés van.
  • A fagylalt nem kőkemény, de nem is folyik.
  • A tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal beteszi a hűtőpultba, nem tárolja szobahőmérsékleten.
  • Az adagolókanalat nem mártja piszkos vízbe, nem törli ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban van kanálmosó, ebben a víz mindig tiszta.
  • A tölcsért szalvétával fogja meg és nyújtja át nekünk, vásárlóknak.

Az ideális lángossütő…

  • Környékén nem érezni átható, égett olajszagot. Az erős, kellemetlen olajszag azt jelzi, hogy a sütéshez használt olaj rendszeres cseréje elmarad. Az elhasználódott olaj az egészségre káros anyagokat tartalmaz.
  • A lángost frissen készíti, így az kiadáskor még forró. A nyúlós, langyos lángos arra utal, hogy az már jó ideje kisült
  • A kiadásra váró lángost, illetve a feltéteket védi a szennyeződéstől, rovaroktól.
  • Mindig csak kis mennyiségű lángos-feltétet (tejföl, reszelt sajt, stb. ) tart a pultban, a többit hűtőszekrényben tárolja. Így elkerüli, hogy azok szobahőmérsékleten felmelegedjenek, szennyeződjenek.
  • A feltéteket, szóratokat, önteteket tartó edények tiszták.
  • Ezekhez kizárólag a kiszolgáló személy nyúlhat, a vásárlók nem.

Az ideális gyrosos tisztában van azzal, hogy…

  • A nyers gyros-nyárson veszélyes baktériumok lehetnek, ezért gyakran mos kezet.
  • A gyros-nyársat forgatni kell, hogy minden oldala egyenletesen átsüljön, egyik oldala se égjen oda, illetve ne maradjon nyers. Az alapos sütés a baktériumokat elpusztítja.
  • A nem eléggé átsült hús veszélyes, ilyet még kérésre sem szolgál ki.
  • A húst csak a rendeléskor szeleteli le, így elkerüli azt, hogy a tálcára lehulló hús a nyársból kicsepegő, esetlegesen még nyers húslével szennyeződhessen.
  • Nap végén a megmaradt gyros húst meg kell semmisítenie, másnap nem használhatja fel. Kezdjünk gyanakodni, ha üzletnyitáskor megkezdett nyársról származó hússal akarnak kiszolgálni.
  • A gyros húshoz kínált köretet (pl. rizst) megfelelő hőmérsékletre beállított melegen tartó pultban, forrón kell tárolni, a salátákat, önteteket pedig hidegen.
  • A kért ételt kérésre át kell forrósítani.

Bármilyen ételt, italt is vesz, illetve fogyaszt az utcán, sose feledje!

vegyemnevegyem3-200x300

  • Csak megbízható helyen vásároljon!
  • Legyen igényes, ne vásároljon ételt elhanyagolt higiénéjű, rendetlen helyen!
  • Az ételt csak tiszta kézzel, vagy tiszta szalvétával fogja meg! A kézen baktériumok, vírusok lehetnek.
  • Étkezés előtt mosson kezet!Ha kézmosásra nincs lehetősége, használjon fertőtlenítő kéztörlő kendőt!
  • Csak forrón tálalt meleg-ételt, hűtőben tárolt hideg-ételt fogadjon el!
  • Utcán árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcsből facsart levet nem ajánlatos venni.
  • A tojásos, darált húst tartalmazó, vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata.
  • A langyos helyen tárolt, vagy kellően át nem sült étel veszélyes.
  • Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús, vagy szokatlan ízű!
  • A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.

 

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Spárgasíp

eteltcsakokosan

Itt van az ősz, itt van újra…az almaszezon

eteltcsakokosan

Van mennyiségi korlátozás is?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató