Tojásgyümölcs! Igen, ez a padlizsán! Már a színe is gyönyörű, egészséges és nagyon-nagyon finom.
A padlizsán a burgonyafélékhez tartozik, annak ellenére, hogy a földfelszín fölött termő zöldség. Maga a termés a néhány centiméterestől egészen a 30-32 cm-es hosszúságot is elérheti, formáját tekintve tojásdad vagy gömb alakú. Színe a mélykéktől a sötétliláig változhat.
Jó biológiai tulajdonságokkal rendelkezik – számos vitamint tartalmaz (C-, B-vitamin), továbbá karotint, mely az A vitamin előanyaga, és sok ásványi só található benne. Héja rugalmas, sima, a húsa sütés-főzés után puha (ez az ehető része). Héját könnyen eltávolíthatjuk a főzés-sütés után.
Indiából származik ez a tojásszerű, felettébb érdekes zöldség, melynek a felhasználhatósága kifogyhatatlan. Európai „utazásai” során nagyon hamar meghódította Görögországot és Olaszországot. Azóta már hazánkban is kezd elterjedni, és bár nem a legolcsóbb zöldség, de mivel nagyon kiadós, igazán drágának sem számít.
Ha teheted, vedd meg a piacon, ha ez nem megoldható, akkor bevásárlóközpontokban vagy nagyobb áruházláncokban beszerezheted.
A felvágottak sok olyan adalékanyagot tartalmaznak, amelyek miatt az egészséges életmód rajongói nem ajánlják a túlzott fogyasztásukat. Persze mértékkel, ugye, mindent szabad!
A különböző zöldségkrémek éppen arra jók, hogy csökkenthessük a túlzott szalámifogyasztást. A padlizsán, a karfiol vagy a répa tökéletesen megfelel arra, hogy egy egészséges és finom reggelit vagy vacsorát készítsünk belőlük.
A padlizsánkrém elkészítésének rengeteg fajtája van. Attól függ, hogy mely tájegységben készítjük, diétásan szeretjük-e, és hogy ki milyen fűszereket részesít előnyben… szóval próbálkozzatok bátran, éljen a kreativitás!
Az én padlizsánkrémem úgy jött létre, hogy a családom ízlését követtem, na meg az időbeosztásomat J Gyorsan, finomat!
Szóval a padlizsánt megmosom, lecsepegtettem, majd berakom a sütőbe, és 180 fokon addig sütöm, amíg a „bőre” kicsit összeesik. Ilyenkor tényleg olyan fonnyadttá válik, de valójában a húsa sül meg, válik omlóssá. Ajánlott megszurkálni a héját, ezzel ellenőrizheted, hol tart a sütés. Ha kész, a zöldséget kiveszem a sütőből, és a héját felhasítom. Aztán egy keverőtál fölé lógatom, és ügyes mozdulattal egy kanállal a húsát a tálba pottyantom. Mehet hozzá 4 gerezd pucolt, mosott, majd reszelt fokhagyma, 3 kanál tejföl, 1 kanál majonéz, só, bors. Botmixerrel az egészet alaposan összeturmixolom. Ropogós pirítóssal, pár levél frissen mosott bazsalikommal és koktélparadicsommal fogyasztjuk!