Ételtcsakokosan

Vadludak az égen

2013. október 29.

“A vándormadarak története egy ígéretről szól… A vándormadarak ígérete a visszatérés.” (Jacques Perrin: Vándormadarak )

Az állatok vándorlásának egyik legjellegzetesebb és legfigyelemreméltóbb példája a költöző madaraké. A madárvonulás titkainak fürkészése évszázados múltra tekint vissza. Mindig is érdekelte az embereket, hogy miért és hová mennek, hogyan tájékozódnak, mi segíti a hosszú úton ezeket a védtelen madarakat. A költözésnek több oka van. A költözést a nappalok rövidülése, a táplálék mennyisége és a költéshez kedvezőbb hőmérséklet indokolja, ezért képesek egyes fajok kontinenseket is átrepülni. A madarak tájékozódási pontként hegyláncokat, folyókat és jellegzetes széljárásokat használnak.

A vadlibák csoportosan, csapatban, egymásra odafi gyelve repülnek. Repülés közben jellegzetes V-alakzatot vesznek fel. Ez az alakzat segíti a haladásukat, ugyanis az elől repülő vezér madár által keltett légörvény segíti a többieket. Minél hátrébb helyezkedik el egy madár, annál kevésbé fárad el. Éppen ezért a ludak odafi gyelnek egymásra, és a vezérmadarat fáradása esetén lecserélik, nehogy baja essen, így mindig másik lúd kerül a vezér helyébe. A libák repülés közben szárnycsapásaikkal mozgásban tartják a levegőt, s annak felhajtóereje segíti a soron következő libát a repülésben. Emiatt csoportosan 71%-kal hosszabb utat tudnak megtenni, mintha csak egyetlen pár liba repülne. A hátrébb repülő libák feladata a hangos gágogás, így bíztatják az elöl haladókat a további út megtételére.

Amennyiben egyik társuk megsérül vagy megbetegszik, nem hagyják magára. Ketten közrefogják és egészen addig tartanak vele, amíg az meg nem gyógyul vagy el nem pusztul. Költözésük során a madarak pihenőhelyeket keresnek fel, hiszen ezek nélkül nem tudnák átvészelni a hosszú utazást. Ezeken a helyeken megpihennek a madarak, nyugalmat és táplálékot keresnek. Nagyon fontos tehát, hogy ne bolygassuk meg ezeket az élő helyeket. Hazánkban az egyik legjobb hely a vadludak vonulásának megfi gyelésére a Hortobágyi Nemzeti Park.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Szeptemberi frissesség

eteltcsakokosan

Lakodalom okosan

eteltcsakokosan

Még elvethetjük…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató