Ételtcsakokosan

Hogy kerül a libamáj az asztalra?

2013. november 8.

Azzal szinte mindenki egyetért,hogy a libamáj finom, a libazsíros kenyér pedig jó időben, jó helyen fenséges tud lenni. De vajon hogy érik el mindezt a tenyésztők,és mit jelent ez az állatnak? Alábbi összeállításunkban erre keressük a választ.

A MAGYAR ÉRTÉKTÁR RÉSZE

A hízott libamáj tradicionális magyar termék, ezért az Európai Parlament döntése szerint előállítása a jogszabályi feltételek betartása mellett engedélyezett. Ez a döntés azért is volt fontos, hiszen a libamáj, Magyarország egyik kiemelkedő exportcikke. A hízott libamáj-termelésének mintegy 80%-a hazánkból származik. Az évente mintegy 1500 tonna exportra kerülő mennyiség közel 8 milliárd forint árbevételt jelent.

HIZLALÁS ETIKUSAN

A hízott máj elő állítására engedélyezett technológia előírásait a 32/1999. (III. 31.) FVM rendelet 4. számú melléklete fekteti le, amelyet folyamatosan aktualizálnak, tovább szigorítva azt. A Baromfi Termék Tanács (BTT) által kidolgozott víziszárnyas-termékek előállításáról szóló kódexében pedig kitér a tollszedés és a hízottlibamájelőállításának szabályozására is. A kódex kialakítását az indokolta, hogy a jogszabályok háttéranyagán túl a fogyasztó is biztos lehessen abban, hogy a Magyarországon előállított baromfi félék (köztük a lúd- és kacsatermékek) nemcsak ízletesek és biztonságosak, valamint jó minőségűek, de elő állításuk során kiemelt figyelmet szánnak a technológia helyes betartására, az állatjóléti kérdéseket szem előtt tartva – olvasható a bevezetőben. A kódex egyebek mellett kiemeli, hogy a kiegészítő tápláláshoz csak jó minőségű, megfelelően előkészített takarmányt lehet felhasználni. Ennek alapját főként a kukorica adja. A kiegészítő táplálásnak kíméletesnek kell lennie, hogy az állat még csak véletlenül se sérüljön. A kiegészítő etetés során az állatokat egyedileg kezelik, veszik kézbe. Ellenőrzik, hogy a korábban elfogyasztott takarmány emésztésre került-e már. Csak benedvesített, puha takarmánnyal lehet takarmányozni a madarakat.

A KIEGÉSZÍTÔ TÁPLÁLÁS NEM FÁJDALMAS AZ ÁLLATNAK

A Magyar Állatorvosi Kamara Állatvédelmi bizottságának publikációja szerint a Magyarországon alkalmazott technológia során az állatok fájdalmat nem éreznek.A technológiában érintett vízi szárnyasok anatómiai sajátosságai miatt nem jelentkezik fájdalom vagy stressz a táplálás során, valamint a megnövekedett máj nem tekinthető kórosnak, nem okoz szenvedést az állatnak, ezért ez a Magyarországon évszázados hagyományokkal rendelkező eljárás nem jelent a vízi baromfik számára több kockázatot, mint más állattartási technológiák.

NÉBIH MINT HATÓSÁGI HÁTTÉR

A hatósági állatorvosok az ország érintett területein egységes szemlélettel, központilag kiadott állatjóléti ellenőrzési lista felhasználásával felügyelik a tevékenységet, a hizlalási és tollszedési idő szakban kiemelt gyakorisággal. Annak érdekében, hogy az állatjólléti előírások mindenképpen betartásra kerüljenek, a hatóság kockázatbecslésen alapuló ellenőrzési rendszerében kiemelt kockázatú minősítésű ként szerepelnek az ilyen tevékenységet folytató telepek.

JOGSZABÁLYI HÁTTÉR

A hazai állatvédelmi szabályozás alapját képező, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 6. § (2) bekezdésében külön szerepelnek a házilagos, illetve az engedélyezett technológia szerinti liba- és kacsa kiegészítő etetésére, valamint liba esetében a tollszedésre vonatkozó említések. A részletszabályokat a mezőgaz da sági haszonállatok tartásának állat védelmi szabályairól szóló 32/1999. (III.31.) FVM rendelet határozza meg. Emellett a Tanácsnak a gazdasági haszonállatok védelméről szóló európai egyezményéhez kapcsolódó, a kacsák és libák tartásáról szóló ajánlásait is figyelembe kell venni. A jogi szabályozás nagy hangsúlyt fektet az állatok jólétére és megfelelő tartására, nevelésére. Egyebek mellett előírja például, hogy a kiegészítő táplálás csak kíméletesen, a meg fe lelő szaktudással és állatismerettel rendel kező szakemberek által végezhető, illetve csak olyan, engedélyezett technológiával, amely biztosítja az állatok egészséges és sérülésmentes növekedését.

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Gyerekek, vásárlás és élelmiszerbiztonság

eteltcsakokosan

Paradicsom, tészta, szószok

eteltcsakokosan

Világnapot kapott az élelmiszerbiztonság

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató