Az utolsó étkezéseknél fogyasszunk el, illetve használjunk fel mindent, ami megromolhat. Úgy, mint felvágottak, pástétomok, májkrémek, sajtok, különböző szendvicskrémek, régebbi tojás, készételek, megbontott tej és konzervek, zöldségek (különös tekintettel a gombára), gyümölcsök, sütemények.
Ha egy hétre vagy hosszabb időre utazunk, akkor nem mindegy, hogy visszatérve mi vár minket a hűtőben, hiszen sok élelmiszer ennyi idő alatt megromlik.
Nyers húst véletlenül se hagyjunk a nyaralás idejére a hűtő normál terében!
- Ne dobjuk ki az élelmiszert, hanem használjuk fel vagy fagyasszuk le!
- Ha már egyszer felengedtük az élelmiszert, akkor ne fagyasszuk le újra!
Mi maradhat a hűtőben?
Amennyiben visszaúton valamilyen okból kifolyólag nem tudunk bevásárolni, akkor pár dolgot hagyhatunk a hűtőben.
Előre csomagolt, bontatlan termékek (tejföl, joghurt, fóliás felvágott, vaj, margarin), valamint szalámi, kolbász, szalonna, tojás megvárnak minket a hűtőben, csak készülődés közben nézzük meg a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejüket. Lejárt fogyaszthatósági/minőségmegőrzési idejű hűtőben maradt terméket már ne fogyasszuk el!
Ha érkezéskor kenyeret vagy kalácsot szeretnénk enni, akkor előre lefagyaszthatjuk szeletelve, így gyorsan tudunk pirítóst, vagy – mikrohullámú sütőben rövid olvasztási program után – szendvicset készíteni.
A nyaralás idejére hűtés nélkül is eláll a hagyma, a krumpli, valamint értelemszerűen a tartós élelmiszerek.
Sok család elővigyázatosságból áramtalanítja a lakást a nyaralás idejére. Ha mi is így teszünk, akkor csak üres, leolvasztott hűtőt hagyjunk otthon. Véletlenül se felejtsünk ételt a hűtőben, mélyhűtőben!