Ételtcsakokosan

Otthonról hozott dobozok veszélye

2019. július 29.

Egyre tudatosabban kerüljük a műanyag, eldobható eszközök használatát, amit több alkalommal használt edényekkel váltunk ki.

Mind addig, amíg ez a háztartásokban történik, rendjén is van.  A készételek vásárlásakor, hazavitelekor az otthonról hozott éthordók, műanyag dobozok  esetében már más a helyzet. Ez a kicsi, apró mozdulat számtalan élelmiszer-biztonsági kockázatot hordoz, melyet jó lenne időben, tudatos fogyasztói és vendéglátós, vagy étkeztető magatartással megelőzni.
Ahány ház, annyi szokás. Mindenkinek más-más számít tisztának, és az élelmiszerek okozta megbetegedések többsége is a háztartásokban zajlik le. Ebből eredően a háztartások biztonsága sokféle, az onnan származó, szállítgatott, átadogatott dobozok fertőzés, szennyezés közvetítői lehetnek. A felelős, élelmiszer-biztonságra odafigyelő étkeztető, vendéglátó a vevőtől átadott dobozhoz nem nyúl!
Van megoldás, annak ellenére, hogy  úgy kell kiszolgálni a dobozokkal érkező fogyasztókat, hogy a konyhai személyzet és eszközök a dobozokat ne érintsék.  Kellő méretű tálaló hely szükséges hozzá, ahol javasolt a fogyasztói edények mosogatásával kezelt tálcákat rendszeresíteni,  amelyet  a vendégnek/ fogyasztónak kiadnak, vagy önkiszolgáláshoz kihelyeznek.  A fogyasztó a tálcára ráteszi a nyitott dobozait, majd a tálcát átadja a tálaló személynek, aki könnyedén, a dobozok érintése nélkül adagolhatja ki az ételt. A tálcát a fogyasztó visszakapja, egy asztalon, vagy pulton saját kezűleg lezárja a dobozokat és a tálca mehet is a fogyasztói edény mosogatóba.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog, amit az articsókáról tudni kell

eteltcsakokosan

Miért nem szabad újra lefagyasztani a felengedett élelmiszereket?

eteltcsakokosan

Mire érdemes odafigyelni a tojás vásárlásakor?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató