Ételtcsakokosan

Így készíts kovászos uborkát

2019. július 1.

Összegyűjtöttünk néhány szabályt, amelyek ahhoz kellenek, hogy finom, roppanós kovászos uborkáink legyenek.

  • Előkészítés: Alaposan mossuk meg a zöldséget, majd vágjuk le mindkét végét, és készítsünk hosszanti irányú bemetszéseket is, hogy a lé tökéletesen átjárhassa az uborkát, ezzel felgyorsítva az erjedési időt.
  • Arányok betartása: Egy ötliteres üveg megtöltéséhez 2,5 kiló uborkára, 2 liter vízre, három-négy evőkanál sóra, egy nagy csokor friss kaporra és egy szép szelet kovászos kenyérre lesz szükségünk.
  • Kenyér, de milyen?: Fontos, hogy olyan kenyeret használjunk, amely tartalmaz kovászt, hiszen csak ezek tudják beindítani az erjedési folyamatot. A hagyományos fehér kenyerek és a klasszikus félbarnaváltozatok jó választások lehetnek, biztos, ami biztos, kérdezzünk rá az eladónál.
  • Elhelyezés: Az uborkákat állítva sorakoztassuk az üvegbe, hiszen a lentről fölfelé forró, erjedő lé így tud a leggyorsabban áthaladni a zöldségeken. Az üvegek tetejét pedig takarjuk le, és napos helyen tartsuk.
  • Erjedési idő betartása: Az uborka nagyjából öt nap alatt elkészül, de a negyedik napon érdemes leemelni a kenyeret, és megkóstolni, ugyanis lehet, hogy már a negyedik napon azt mondjuk: tökéletes! Ha jónak ítéljük, távolítsuk el a kenyeret, szűrjük át a levet, és kisebb üvegekbe helyezzük át az uborkákat. Öntsük fel a lével, szorítsuk rá a kupakot és tároljuk hűtőben fogyasztásig.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Celeb séfek vs élelmiszerbiztonság

eteltcsakokosan

Mit tehetek ha penészes?…

eteltcsakokosan

Kávétermesztés

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató