Manapság családtagként tekintünk háziállatainkra, de mégsem a konyhában a helyük, mivel jelenlétük élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent a konyhában és az étkezőben.
Ne üljön a macska vagy madár a fűszerek, hozzávalók, konyharuhák közelében, kicsi korától kezdve szoktassuk le a konyhapultra történő felmászásról. A konyhai eszközök, edények, tálalóeszközök és tálak, evőeszköz, étkészlet, poharak legyenek elérhetetlenek az állatok számára. Eleve ne engedjük be a konyhába!
Mossunk kezet étkezés előtt, ez kiemelten fontos, ha állatot simogattunk. Az állatok szőréről, tollazatáról átkerülő kórokozók, szennyeződés az ételbe kerülve megbetegedést okozhat, így minden esetben figyeljünk a helyes kézmosásra.
Neveljük meg kedvenceiket, hogy ne az asztalon/asztal közelében egyenek, és ne kuncsorogjanak, hogy alkalom se lehessen az érintkezésre és keresztszennyeződésre. Tehát ne etessük evés közben az állatokat!
A biztonság kedvéért tartsuk külön az állatok tápját, eledelét a saját tartós élelmiszereinktől, legyen erre külön hely a garázsban, kamrában. Természetesen figyelve a felhasználhatósági időre és a tárolási javaslatokra.
- Legyen külön helyen az etetőtáljuk és ivótáljuk, rendszeresen ott adjuk nekik a tápot, ételt.
- Kutya/macska etetőtálját ne tegyük a hűtőbe. Ugyanúgy dobozoljuk be az esetleges maradékot és írjuk rá az állat nevét.
- Mind a hozzávalóktól, mind a készételtől tartsuk távol az állatainkat. (Természetesen kivételt képez, ha az ételmaradékot megkapják.)
- Figyeljünk, hogy a szemetest ne tudják kiborítani.