Ételtcsakokosan

Batáta a trendi köret

2018. október 30.

Az édesburgonyát főként a gyökérgumójáért termesztik, de fiatal levelei is fogyaszthatók. Minden elkészíthető belőle, amit például burgonyából, répából vagy sütőtökből készítenénk.

Leggyakoribb a narancssárga húsú fajta, de találkozhatunk fehér, lila és vörös színű változatával is. A legtöbbet Brazíliában termesztenek belőle, ahol a szeszgyártásnak is alapanyagául szolgál, ezen kívül készítenek belőle lisztet és keményítőt is. Magyarországon csak az elmúlt években vált népszerűvé. Magas a C-, B2 és B6– és E-vitamin tartalma, ezen kívül káliumban, a rézben és a mangánban gazdag.
Édesburgonya gumót szinte egész évben vásárolhatunk a hipermarketekben. Általában ömlesztve árulják. Ügyeljünk rá, hogy friss darabokat válasszunk, melyeknek a bőre feszes, sima. Kerüljük a túlságosan nagy darabokat, ezek fásak lehetnek.
Magas nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható. Tegyük inkább száraz, hűvös helyre, mint hűtőszekrénybe, mert megkeseredik. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, mint a burgonyának.
Kiváló választás köretnek, elkészíthetjük süthetve, főzve, párolva, grillezve, pürésítve. Akár édes süteményt vagy lepényt is készíthetünk belőle. Íze jól harmonizál a fahéjjal, lime-mal, gyömbérrel, kókusszal.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Gyümölcsök és zöldségek fogyasztásakor is fő a biztonság!

eteltcsakokosan

Felhasználható még?…

eteltcsakokosan

Főzés a gyerekekkel

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató