Ételtcsakokosan

Az ősz gyümölcsei: mandula és gesztenye

2018. október 2.

Enyhülni látszik a nyári meleg, az éjszakák lassan hűvösbe fordulnak, hajnalban pára ül a patak felett. Az ősz beköszöntével jön el az ideje a szőlő és alma mellett a héjas gyümölcsöknek, ilyenkor kezd érni a dió, mogyoró, mandula és a gesztenye is.

A héjas gyümölcsűek magja (ezeknél a gyümölcsöknél ugyebár a magot és nem a gyümölcshúst fogyasztjuk), így a mandula is, igen magas tápértékű. A benne található magas olaj és szénhidráttartalom mellett sok B-vitamint és különböző antikarcinogén (rák ellen ható) anyagokat is tartalmaz (pl. E-vitamin és proteáz inhibitorok), mégis keveset fogyasztunk belőle. Leginkább édességek alkotórészeként, mint pl. marcipán, de az egyre divatosabb francia édesség, a macaron is mandulaliszt felhasználásával készül, vagy pirítva, sózva, rágcsálnivalóként kerül az asztalra. Fogyasztását leginkább a magas ár határolja be, amit részben az is indokol, hogy igazából melegigényes, mediterrán növényről van szó, elterjedésének északi határán vagyunk, ezért hazai árutermő ültetvény alig van, kevés termelő foglalkozik a mandula termesztésével. Házi kertben akkor érdemes vele foglalkozni vele, ha száraz, meleg, déli domboldalon találunk helyet neki. Jól bírja a szárazságot és a meszes talajt, viszont a tavaszi fagyok gyakran károsítják a rügyeket, ezért a termésmennyiség erősen ingadozhat.
A mandulánál később, szeptember végén, októberben érik a gesztenye, amit szelídgesztenyének is hívnak, megkülönböztetésül a nem ehető termésű vadgesztenyétől. Leggyakrabban feldolgozva találkozunk vele (pl. gesztenyepüré), de a hidegebb idő beköszöntével megjelennek az utcasarkokon a gesztenyesütők és messziről érezni a sült gesztenye finom illatát. A gesztenyesütés egy késő őszi, tél esti családi programnak sem utolsó, de van néhány dolog, amire figyelnünk kell a gesztenye vásárlásakor. Hazai termesztése megszűnőben van, a hagyományos termőtájain (Alpokalja, Nagymaros) betegség tizedeli a fákat, ami ellen nincs védekezési lehetőség. Az előbbiek okán a kereskedelemben leggyakrabban kínai származású gesztenye kapható, esetleg olasz, ami általában jócskán drágább, de jobb minőségű. Mivel a gesztenye messziről érkezik, nagyon fontos, hogy a megfelelő tárolási körülményeket biztosítsák a számára, így megőrizve a minőséget a termelőtől a vásárlóig. A gesztenyét legjobb hűtve és magas páratartalom mellett tárolni, különben a belseje kiszárad, összehúzódik, a héja kézzel behorpasztható lesz. Párás, nem elég hűvös helyen tartva gyakran előfordul, hogy a gesztenye belül bepenészedik, amit sajnos csak hámozáskor lehet észrevenni. Akkor vegyük meg a gesztenyét, ha kemény, feszes, nem horpad a héja, friss, jó illatú, nem dohos, nem kukacos. Sütés előtt a megmosott és a közepén bevágott gesztenyéket be kell áztatni legalább fél órára (ha esetleg mégis van benne rossz, az feljön a víz tetejére), így sütés közben nem szárad ki és a héja is jobban leszedhető. Forró sütőben mérettől függően 20-30 perc alatt sül meg, de süthető parázson is. Még forrón hámozzuk meg, mert ha kihűlt, már nagyon nehezen jön le a héja.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az újbor ünnepe

eteltcsakokosan

Kenyérlángos (langallo, pompos)

eteltcsakokosan

Hogy lehetséges importálni?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató