Ételtcsakokosan

Kézmosással a megbetegedések ellen

2018. augusztus 7.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedések elkerülésében kulcsszerepe van a helyes kézmosásnak.


Miért mossunk kezet?
Az emberi és állati szervezetben, valamint környezetünkben szabad szemmel nem látható mikrobák találhatóak. Ezek rákerülhetnek a kézre, edényekre, eszközökre, konyhai felületekre is és akár meg is betegíthetnek bennünket. Néhány mikroba akár több mint három órán keresztül életben maradhat kezünkön, főleg az ideális táptalajt nyújtó körömágyban és a tenyér redőiben halmozódhatnak fel. Ezen idő alatt kézmosás nélkül mindenen elszaporodhatnak, amihez csak hozzáérünk, beleértve az élelmiszereket, ételeket is. Az élelmiszerre kerülve a mikrobák gyorsan elszaporodnak, majd a szervezetbe jutva megbetegedést, ételmérgezést okozhatnak.
Az ételmérgezés minden olyan megbetegedés köznyelvi elnevezése, melyet az elfogyasztott élelmiszerben (pl. hús-, baromfi-, tojás-, halételek, darált húsból készült, elsősorban nyers alapanyagokat tartalmazó ételek) levő, szemmel nem látható apró baktériumok, vírusok, egysejtűek (együttes néven ezeket mikroorganizmusoknak, mikrobáknak is nevezzük), mikroméretű gombák, férgek, illetve méreganyagok okoznak. A méreganyagok eredhetnek mérgező gombából, vegyi szennyeződésből, valamint mikrobák is termelhetik.
Ha az élelmiszerben lévő élő baktérium vagy vírus okozta a megbetegedést, élelmiszer-fertőzésről, ha mérgező anyag, élelmiszer-mérgezésről beszélünk. A leggyakoribb tünetek a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét, esetenként láz. Ezek általában az étel elfogyasztását követő fél óra–két napon belül jelentkeznek. Egyes esetekben azonban egy hét, vagy még több idő is eltelhet a tünetek megjelenéséig.
A legtöbb ételmérgezés otthon történik, saját magunk okozzuk az alapvető tisztasági szabályok be nem tartásával. Egyik leggyakoribb hiba a kézmosás hiánya.
Fontos, hogy kezünk minden részét alaposan megmossuk, naponta többször.

Mikor kell kezet mosni?
A gyerekek (és természetesen a felnőttek is) mossák meg a kezüket:

  • étkezés előtt
  • ételkészítés előtt, közben és után
  • sebek kezelése előtt és után
  • beteg emberrel való érintkezés, ápolás, ellátása előtt és után
  • pelenkázás előtt és után
  • miután nyers tojással vagy hússal érintkeztünk (pl. vásárlás után)
  • orrfújás, köhögés, tüsszentés után
  • miután állatot simogattunk, sétáltattunk, kutyapiszok begyűjtését követően
  • szemét, szemetes érintése, illetve kuka használata után
  • mosdó használata előtt és után


Hogyan mossunk kezet?
Kézmosáskor ügyeljünk arra, hogy a csuklót, az ujjak közötti területeket, a hüvelykujj körül és a körmöket is alaposan megtisztítsuk. Csak sima vízzel történő kézmosás nem elegendő, hisz így a kéz felületéről nem távolíthatóak el sem a kórokozók, sem egyéb szennyeződések. Kézmosás során fontos a meleg víz és szappan használata.
Ezek könnyebbé teszik a szerves szennyeződések eltávolítását. Kézmosás után papír kéztörlővel, sokkal hatékonyabban és higiénikusabban távolíthatjuk el a mikrobákat, mint textil kéztörlővel. Utóbbin, ha állandóan nedves marad, a mikrobák képesek elszaporodni és a tiszta kéz megtörlésekor ezek a mikrobák rákerülnek a kézre.
A kéz szárazra törlése ugyanolyan fontos, mint a kézmosás maga. Az alapos kéztörlés a baktériumok nagy részét eltávolítja a kéz felületéről. Ezzel szemben az elektromos kézszárítók akár 250%-kal is növelhetik a baktériumok elterjedését, mivel ideális körülmény a meleg, nyirkos környezet. Minél szárazabbra töröljük a kezünk, annál inkább védve vagyunk a kórokozókkal szemben.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Sulibüfék terítéken

eteltcsakokosan

Hűsítő gyümölcs és zöldséglevek

eteltcsakokosan

Tavaszi nagytakarítás II.–Az éléskamra tisztítása

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató