Ételtcsakokosan

Mi az a hőmérsékleti veszélyzóna?

2018. június 27.

homvesz
Az élelmiszerek esetében hőmérsékleti veszélyzóna az a hőmérsékleti tartomány, amely az élelmiszerek romlását, vagy megbetegedést okozó mikroorganizmusok számára kedvező hőmérséklet, ami a hűtési, vagy hőkezelés tartomány közé esik. +5 °C–+10 °C között a legtöbb mikroorganizmus szaporodása lelassul, míg a +75 °C fölött a legtöbb, emberre veszélyes, hasmenést, hányást okozó vegetatív mikroba elpusztítható. A baktériumok rohamos szaporodásához a +30 –+40 °C körüli hőmérséklet a legideálisabb. +50–+60 °C körül a baktériumok száma és szaporodása csökken, azonban maradnak olyan túlélő csírák, spórák, amelyek az étel hosszabb eltartása során ismét elszaporodhatnak és megbetegedésekhez vezethetnek.
Kisebb dobozokba kiadagolva a maradék étel gyorsabban lehűl és hamarabb kerülhet a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe. Praktikus megoldás is, hiszen mindig csak annyi ételt kell elővenni, amennyire éppen szükség van. A hőmérsékleti veszélyzóna elkerülésének legbiztosabb módja a gyors lehűtés. A hőmérsékletek ellenőrzésében hűtőhőmérő használata is segítség lehet.
A normál, háztartási hűtőszekrény hőmérséklete 0–+5 °C közé legyen beállítva. A hűtőszekrényt nem célszerű túlzsúfolni, mert a hűtést biztosító levegő nem tud keringeni, emiatt csökken a hűtési hatásfok.
Gyorsan romlandó élelmiszerek esetében szállítás közben is gondoskodni kell a hőmérséklet megtartásáról, hőszigetelő tárolók, dobozok, táskák segítségével.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A lejárt tartós élelmiszereket is ki kell dobni?…

eteltcsakokosan

Óvodákat látogat az Ételt csak okosan

eteltcsakokosan

Biztonság a konyhában

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató