Ételtcsakokosan

Mindent az almaecetről

2018. május 10.

Az almaecet széles körben ismert jótékony hatásairól. Az ételek ízesítésén kívül egészségmegőrzésre, és a szépségápolásra, sőt takarításra is használható. Az almaecet gazdag kalcium-, magnézium-, nátrium- és káliumforrás, de fluorban, foszforban és szilíciumban is bővelkedik.


almaecet
Ezenkívül aminosavat, vitamint, rostot, enzimet, béta-karotint és pektint is tartalmaz.
Kedvező hatásai
Az almaecet rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szervezet koleszterinszintje, magas rosttartalmának köszönhetően enyhíti a gyomor- és emésztési problémákat, antioxidáns tartalmának hála pedig a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében is fontos a szerepe. A mértékkel fogyasztott almaecet segít a szervezet sav-bázis egyensúlyának megőrzésében. A szervezetre frissítő hatást gyakorol, így energikusnak, fiatalosnak érezzük magunkat. Segíti a méregtelenítést, ezért tökéletes kiegészítője a tisztítókúráknak.
Almaecet-diéta
Az almaecet-diéta lényege, hogy az étkezések előtt 10-15 perccel egy evőkanálnyi almaecetet 3 dl vízzel elkeverve meg kell inni. Az almaecet hosszútávon fejti ki jótékony hatását. Felgyorsítja az anyagcserét, segíti az emésztést, vízhajtó, méregtelenítő és étvágycsökkentő hatású, és gátolja a zsírok lerakódását. Az almaecet íze szúrós, savanyú, de idővel meg lehet szokni.
Természetesen az almaecet sem fogyaszt magában, használata mellett oda kell figyelni a változatos táplálkozásra és a megfelelő mennyiségű mozgásra.
almaecetdiéta
Érdemes odafigyelni
Az almaecetnek rendkívül sok pozitív hatása van a szervezetünkre. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy soha ne fogyasszuk hígítatlanul. Ez maradandó károsodásokat okozhat a nyelőcsőben, hiszen az ott lévő lágy szöveteket tönkreteszi a tömény sav. Magas savtartalma a fogak elszíneződését, érzékennyé válását eredményezheti, ezért érdemes fogyasztás után kiöblíteni a szájat. A fogmosás a fogyasztást követő fél órában nem javasolt, hiszen az almaecet kémhatása miatt a zománc puhábbá válik, ilyenkor az erős súrolás hatására könnyen megsérülhet. Az almaecet befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatását, ezért rendszeres gyógyszerszedés mellett érdemes kikérni orvos tanácsát a diéta megkezdése előtt. Vérhígító és vízhajtó gyógyszerek szedése, illetve fekély esetén szigorúan tilos az almaecet fogyasztása. Gyakori mellékhatás a gyomorégés, hasmenés az almaecetes kúra során, de a mellékhatásokat könnyű mérsékelni a fogyasztott almaecet mennyiségének a csökkentésével. Ha a tünetek továbbra is jelentkeznek, érdemes felhagyni a diétával.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egy hűsítő fagyi recept

eteltcsakokosan

Mire tegyük a kanalat, fakanalat?

eteltcsakokosan

Mi a jó sonka titka?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató