Ételtcsakokosan

Honnan tudom, hogy garantáltan gluténmentes-e egy élelmiszer?

2018. május 9.

glutenfreeA gluténmentes élelmiszer előállítása során a vállalkozásoknak rendkívüli gondossággal kell eljárni, kezdve a gabonafélék betakarításától, a szállításon át, folytatva a feldolgozás és termelés minden szakaszában. Ezeknek az élelmiszereknek a csomagolásán a gyártók a fogyasztók tájékoztatása érdekében feltüntetik, hogy termékük gluténmentes, vagy azt, hogy lisztérzékeny fogyasztóknak szánták. Csomagolatlan gluténmentes élelmiszer csak a vendéglátásban fordulhat elő, ahol viszont a fogyasztást megelőzően kell tájékozódni arról, hogy valóban gulténmentes-e az étel. Abban az esetben, ha a válasz bizonytalan, gluténérzékenyeknek javasolt a fogyasztást elutasítani. Jó tudni azonban, hogy a lisztérzékenyek eltérő, egyéni toleranciával, kis mennyiségű glutént még képesek elviselni. A 41/2009/EK rendelet szerint csak az az élelmiszer kaphat gluténmentes jelölést, amelynek gluténtartalma a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben nem haladja meg 20 mg/kg mennyiséget.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tarolt a budapesti csapat

eteltcsakokosan

Tiszta pont a konyhában

eteltcsakokosan

Milyen sört válasszunk?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató