Ételtcsakokosan

Balkonon termesztett fűszernövények

2018. március 27.

Bizonyára mindannyian hallottuk már azt a megállapítást, hogy a saját termesztésű és készítésű ételektől nincs jobb, hiszen azoknak ismerjük az eredetét és pontosan tudjuk, hogy miből állnak. Ennek a felfogásnak az egyik alapja az, hogy mi magunk termesztjük meg a fűszernövényeinket. Miért ne tehetnénk meg ezt akkor is, ha panellakásban élünk?

bazsi
A balkonon nevelt növények lehetőséget adnak arra, hogy saját kert nélkül is magunk termesszük meg a fűszernövényeinket. Ehhez a teraszunk egy kevésbé forgalmas, napos, vagy félárnyékos sarkára lesz csupán szükségünk.
Első lépésként érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen növényekre is lesz szükségünk a főzéshez. Ha inkább a paradicsomos, olaszos konyhát szeretnénk képviselni, akkor bazsalikomra, oregánóra, rozmaringra vagy esetleg tárkonyra lesz szükségünk. Amennyiben a húsételek dominálnak az étrendünkben, akkor érdemes borsfüvet, kakukkfüvet, metélőhagymát, oregánót nevelnünk. Ha édességet, esetleg frissítő vagy gyógyító italokat szeretnénk készíteni, ahhoz a citromfüvet és a mentát, míg a zöldségek, különböző saláták ízesítéséhez a bazsalikomot, kaprot, metélőhagymát és a lestyánt ajánljuk kombinálni a balkonunkon.
aromatic-1851365_960_720
A különböző fűszernövények magjai könnyen beszerezhetők gazdaboltokban, a palántákat pedig elsősorban kertészeti árudákban lelhetjük fel.
A növényeket tápanyagban gazdag, közepesen kötött virágföldbe ültessük. Az egyes egyedeket külön-külön cserépedényben neveljük, így a terjedő tövűek nem nyomják el a kisebbeket. A nagyobbra növő fűszernövényeket, mint a lestyán, tárkony vagy a rozmaring, nagyobb edényekbe ültessük, és helyezzük a kissebre növő növény mögé. A napot szeretőek állandóan napos helyre kerüljenek, pl. rozmaring, kakukkfű, oregánó!
A bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, tárkony és lestyán bírják a folyamatos csipegetést, míg mások, például a citromfű, a menta vagy az oregánó szeretik a visszavágást. A fűszernövények a virágzás előtti állapotukban tartalmazzák a legtöbb illóolajat, ezért a visszavágásokat a virágzás kezdetére időzítsük. A visszavágásnál ügyeljünk arra, hogy mindenképpen hagyjunk a tövön megfelelő számú levelet (szívóhajtás), ellenkező esetben számíthatunk rá, hogy a növényt elpusztul.
szárított fűszer
A fel nem használt növényrészeket fagyasztással vagy szárítással is tartósíthatjuk. A csokorba kötött leveles szárrészeket árnyékos helyen, fejjel lefelé lógatva, portól védve szárítjuk, majd a leveleket összemorzsoljuk, és aromazáró csomagolásban tároljuk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mindig forrald fel!

eteltcsakokosan

Az elfeledett sárgadinnye

szucseva

Vadak: ízben a titok

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató