Ételtcsakokosan

Mosatlanul soha!

2018. január 16.
alma

„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!” szól a mondás. Különösen igaz ez a téli hónapokra, amikor a nedves és hideg időjárás erősen megterheli immunrendszerünket, így fogékonyabbá válunk a vírusfertőzésekre, pl. a náthára és az influenzára. Szervezetünkbe az egészség megőrzése szempontjából szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat helyesen összeállított, változatos és kiegyensúlyozott étrenddel vihetjük be, melynek nélkülözhetetlen elemei a napi szinten fogyasztott zöldségek és gyümölcsök. Ezek felületén azonban különböző szennyezőanyagok lehetnek, így fogyasztásuk kapcsán be kell tartani bizonyos élelmiszer-biztonsági szabályokat. Ezeket járjuk körbe ezen a héten. Kezdjük a különböző szennyeződésekkel és a mosás, tisztítás fontosságával!
alma
Bármilyen termelésből is származnak, legyen az hagyományos vagy bio, szántóföldi vagy üvegházas, a friss zöldségeken, gyümölcsökön növényvédőszer-maradékok, baktériumok, vírusok illetve féregpeték fordulhatnak elő.

Röviden a növényvédőszer-maradékokról

A növényvédő szerek olyan kémiai vagy biológiai anyagok, melyek segítségével a kártevők (pl. rágcsálók, rovarok, gombák és gyomnövények) elpusztíthatók. A növényvédő szerek egy része erősen mérgező anyag, ezért engedélyezésük és alkalmazásuk szigorúan szabályozott. A növényvédőszer-maradékok a növényvédő szerek, illetve bomlástermékeik kis mennyiségei, melyek a terményekben vagy azok felületén a betakarítást, szüretelést, illetve tárolást követően is megmaradhatnak. Általában a kezelés és a forgalomba hozatal között el kell telnie egy meghatározott időtartamnak, ún. élelmezés-egészségügyi várakozási időnek, amely alatt a szer mennyisége az egészségre ártalmatlan szintre lecsökken. A forgalomba kerülő zöldségeket, gyümölcsöket növényvédőszer-maradékok jelenlétére rendszeresen ellenőrzik. Ha szermaradékot csak határérték alatti mennyiségben mutatnak ki az élelmiszerből, akkor fogyasztása biztonságos.
Mosással, hámozással eltávolíthatók a szermaradékok?
Bizonyos szermaradékok mosással, hámozással teljesen eltávolíthatók, más szereknek a mennyisége csökkenthető ily módon. Egyes szerek maradéka azonban nem a zöldség, gyümölcs felületén, hanem annak belsejében van, vagyis a mosás, hámozás nem távolítja el azokat. Az alapos mosás – és nem csak a felületi öblítés – azonban mindig ajánlott! Javasolt két percig tiszta vízben áztatni úgy, hogy az egyes darabok egymástól történő elkülönítésével a teljes felületükről eltávolítható legyen minden szennyezés, s ezt követően még egyszer tiszta vízben átmosni, majd folyó vízzel leöblíteni.
Kórokozók a fedélzeten
A zöldségek, gyümölcsök termesztése, betakarítása, tárolása, szállítása, értékesítése különböző szakaszaiban nem mindig küszöbölhető ki teljes bizonyossággal a termények baktériummal (pl. szalmonella, E. coli), vírusokkal (pl. Calicivírus, hepatitisz-A vírus) vagy féregpetékkel történő szennyeződése. Amíg a zöldségek, gyümölcsök a termőföldtől eljutnak az asztalunkig, esetleg már több ezer kilométert is megtettek, így a kezdeti mikrobaszám lényegesen emelkedhet.
mosás
 Hogyan távolíthatók el a mikrobiológiai szennyeződések?
Alapos mosással – tiszta, folyó vízzel, mindenféle tisztítószer hozzáadása nélkül – a mikrobák nagy része eltávolítható a zöldségek, gyümölcsök felületéről. A termékek hámozása további biztonságot jelent. Különös figyelmet kell fordítani a leveles- és gyökérzöldségekre, melyeket a talaj legkisebb mennyiségétől is meg kell tisztítani. A frissen készített ételben az ételmérgezést okozó baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. Ha az étel teljes egészében felforrt, vagy ételhőmérővel ellenőrizhetően a belsejében is elérte a 75 °C-ot, biztonsággal fogyaszthatók.
Ne feledje!

  • Egyen minden nap többször zöldséget, gyümölcsöt, mert ezek az egészséges táplálkozásunk részét képezik.
  • Részesítse előnyben a hazai termesztésű zöldségeket, gyümölcsöket, mivel ezek frissebbek, kevesebbet utaztak, és termesztésük körülményei is könnyebben ellenőrizhetők.
  • Zöldséget, gyümölcsöt mindig megbízható helyről (üzletben, piacon) szerezzen be! Ne vásároljon ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól. Sajnos előfordulhat, hogy olyan terméseket lopnak, majd értékesítenek az utcán, melyek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje még nem járt le.
  • Tárolásnál ügyeljen arra, hogy a mosatlan zöldségek, gyümölcsök felülete más élelmiszerrel ne érintkezzen.
  • Mosatlanul soha ne fogyasszon zöldséget, gyümölcsöt.
  • Étkezés előtt mindig mosson kezet. A kézmosás szappannal, folyó meleg vízzel hatékony. Kézmosáskor ügyeljen arra, hogy a csuklót, az ujjak közötti területeket, a hüvelykujj körül és a körmöket is alaposan megtisztítsa.

Cikksorozatunk következő részében a déligyümölcsök felületkezelésével foglalkozunk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Élelmiszer-adományozás

eteltcsakokosan

Biztonság a konyhában

eteltcsakokosan

Az Európai Bizottság élelmiszerbiztonsági kérdések gyűjteménye

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató