Ételtcsakokosan

Szeptemberi frissesség

2017. szeptember 13.

A nyárnak ugyan vége, lassan az időjárás igazán ősziesre változik, a jó hír, hogy nem kell lemondanunk a friss zöldségről, gyümölcsről. Legfrissebb cikkünkben azokat a zöldségeket mutatjuk be, amik nem csak finomak, hanem egészségesek is, felkészítik immunrendszerünket a télre

Lássuk a kora ősz trend sajátosságait a teljesség igénye nélkül.

_lsaláta_pexels-photo-89267

Saláták közül még ilyenkor is frissen fellelhető a radicchio saláta, mely a régről ismert cikória saláta bordósabb változata. Olaszországban már-már nemzeti eledelnek minősítették és annyira megkedvelték, hogy meg is tartották maguknak a termesztés jogát. A saláta érdekes bíbor színét onnan kapja, hogy ahogy a külső levelei takarják a salátafej szívében lévőket, nem jut be elég napfény. Kesernyés ízű, levelei roppanósak kiváló kísérője egy grill vacsorának, mivel a hőtől nem veszíti el víztartalmát, így íze és színes is megmarad.

forrás: edenkert.hu

A kötözősaláta vagy közismertebb nevén római saláta szintén kevésbé hőigényes zöldség, a hőingadozást is jól tűri, ezért a hirtelen jött hideg sem okoz nála komolyabb bajt. Nem túl fényigényes, ezért akár a téli hónapokban is sikeres lehet az ültetése. Az íze a fejes salátáéhoz hasonló, kissé markánsabb és kesernyésebb. Ez a saláta Ceasar saláta elengedhetetlen összetevője.

forrás: kertlap.hu

A batáviasaláta szoros rokonságban van a jég- és az endívia salátával. Jó tulajdonságai közé tartozik, hogy, ropogós, természetes színekben gazdag, ízletes és gyorsan elkészíthető. A hűtőben tárolva ezt a frissességét néhány napig is megtartja. Főleg Európa mediterrán részeiről érkeznek hozzánk. Frissen, salátaként tálalva a legideálisabb.

Őszi időszakban kedvelt és még mindig frissen kapható például a karfiol is, ami ma már több féle diéta kedvelt kiegészítője, akár hússal rakottan, akár pürésítve, de levesnek is nagyon finom. A karfiol zöld színű rokona a brokkoli, mely jól tűri a hideget és meleget egyaránt. Vitaminokban gazdag, hiszen nem csak kálcium tartalma magas, de A C és E vitaminban is igen, ami immunrendszerünk hűvösebb napokra való felkészítésében fontos szerepet játszik. Jó hír, hogy a brokkoli ráadásul –a karfiollal ellenétben- nem egyszer terem hanem folyamatosan.

forrás: balintgazda.hu

Ízletes és sok féleképpen elkészíthető ételek alapanyagai közé tartoznak a káposztafélék. Rakott- töltött, lucskos vagy székely, tésztára vagy salátába az őszi ételek kedvelt alapanyaga. Emellett pedig ásványi sókban, vitaminokban és rostokban gazdag étel készíthető belőle.

l_kaposzta_pexels-photo-212932

Következő cikkünkben az őszi magvakat és gyümölcsöket mutatjuk be.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Zsázsa az ablakban

eteltcsakokosan

Érdekes kütyük

eteltcsakokosan

Mit tartalmaz?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató