Ételtcsakokosan

Fagylaltozás: Legyünk válogatósak!

2013. július 26.
kehely-300x199

kehely-300x199
A nyár beköszöntével egyre többször vágyunk valamilyen hűsítőre a nagy melegben. A fagylalt és a jégkrém az egyik legkedveltebb nyári édessége kicsiknek és nagyoknak. Akár otthon készítjük el,akár utcai árusnál vagy vendéglátóhelyen vásároljuk, néhány dologra érdemes odafigyelni.

A fagylalt összetétele (magas folyadék- és fehérjetartalma, továbbá más, gyorsan romló összetevők) miatt kiváló táptalaja a gyomor-, bélrendszert megbetegítő baktériumoknak. A tölcséres fagylalt csomagolatlan élelmiszer, ezért könnyen szennyeződhet (például cseppfertőzéssel, piszkos kéztől, adagolókanáltól, díszektől, környezetből). Állandóan hűteni kell, mert már egy kis hőmérséklet-emelkedés a felületén olvadáshoz és gyors romláshoz vezet. A baktériumok így nagyon gyorsan elszaporodhatnak.

Bármilyen erős is a fagylalt utáni vágyunk a kánikulában, legyünk egy kicsit válogatósak! Nézzük meg, hogy az árusítópult környezete hogy fest! Rendezett, tiszta, pormentes? A fagylaltpultban maximum -8 Celsius foknak kell lennie a hőmérsékletnek (ezt hőmérő mutatja). Nézzük tovább: milyen látványt nyújt a fagylalt? A jól üzemeltetett fagylaltadagoló-pultban a fagylalt állaga láthatóan nem túl lágy, nem olvadt és a közvetlenül ráhelyezett díszítések ehetőek, ízlésesek, tiszták és harmonizálnak a fagylalttal. Fontos, hogy folyó vizes kanálöblítőt, vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használjanak és a leöblített kanalat ne a pultra helyezett szivacsra vagy törlőruhára ütögetéssel víztelenítsék.

A jó minőségű fagylaltban nem lehetnek jégdarabok, azok csak a megolvadt és visszafagyasztott fagylaltban keletkeznek. Egy igényes fagylaltozóban a frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra, a tölcsért védik a szennyeződéstől, és kiszolgáláskor szalvétával adják át a kiválasztott nyalánkságokat a vásárlónak. A jól üzemelő fagylaltozóban a kiszolgáló személyek ápoltak, megjelenésük higiénikus, hajuk, ruházatuk tiszta és rendezett, kezük is tiszta és kézékszereket nem viselnek, bőrükön nincsenek sérülések, elváltozások.Legyenek hasonló elvárásaink a mozgó fagylaltárusok esetében is! Vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy kifüggesztették-e jól olvashatóan a fagylalt előállítójának vagy árusítójának nevét és címét.

A jégkém összetétele − hasonlóan a fagylalthoz − szintén forrása egyes romlást okozó kórokozóknak. A jégkrémet -18°C -on vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten kell tárolni és lehetőség szerint minél alacsonyabb hőmérsékleten szállítani. Mit vizsgáljunk meg először, ha jégkrémet veszünk, és csak a csomagolását látjuk? Nézzük meg, sértetlen-e a csomagolás! Deformálódott-e a benne lévő jégkrém? Ennek alapján láthatjuk, hogy előzőleg felolvadt-e, és előfordulhatott-e az újrafagyasztása. A csomagolás sértetlensége és a termék hőmérséklete a garancia arra, hogy a jégkrémet biztonsággal elfogyaszthatjuk. A jégkrémet előszeretettel fogyasztjuk hűsítő tulajdonsága miatt nagyobb mennyiségben a melegebb nyári napokban, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy akár a többi édességnek, egyes jégkrémfajtáknak viszonylag magas az energiatartalma. Fogyasszuk tehát mértékkel.

Otthoni fagylaltkészítéskor is érdemes betartani az alábbiakat:

  • Csak tiszta eszközöket használjunk!
  • Friss, tiszta, jó minőségű alapanyagokkal dolgozzunk!
  • Ha porból készítünk fagylaltot, tartsuk be a terméken szereplő utasításokat!
  • Az elkészült fagylaltot tároljuk mélyhűtőben, és mindig csak annyit vegyünk ki, amennyit azonnal el is fogyasztunk!
  • A megolvadt fagylaltot nem szabad újrafagyasztani!
  • A kéz tisztasága fagylaltkészítés közben is elengedhetetlen!

ÍME, EGY KÖNNYEN ELKÉSZÍTHETŐ, ÍZLETES FAGYIRECEPT:
Hozzávalók: 30-40 dkg gyümölcs (eper, málna, szeder vagy meggy); 4 dl natúr joghurt; méz vagy cukor, ízlés szerint; kevés citromlé; 3 dl tejszín
Elkészítés: Kedvenc gyümölcsünket a joghurttal összeturmixoljuk, ízlés szerint édesítjük és citromlevet csepegtetünk hozzá. A tejszínt felverjük, majd óvatosan a gyümölcsös joghurtba keverjük. Egy nagyobb fedeles dobozba öntjük és fagyasztóba tesszük. A fagyás elején félóránként-óránként két-három alkalommal célszerû kivenni, és villával, habverővel átkeverni, így megelőzhetjük a kristályosodást. 5–6 órás fagyasztás után fogyasztható a finom és egészséges fagylalt.
Forrás: NÉBIH
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Borban az igazság…

eteltcsakokosan

Kell engedély…?

eteltcsakokosan

Zselésítsünk!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató