Kétmillió halas ételrecept létezik a világon – halat enni tehát nem csak egészséges, de szinte végtelen a variációs lehetőségek száma. A hal készíthető sütve, főzve, grillezve, marinálva, konfitálva, füstölve, posírozva – és a sort még hosszan folytathatnánk.
A ponty a legkedveltebb magyar halfaj, tradicionális és változatos ételek alapanyaga. Mivel ízét meghatározza a takarmány és az, hogy milyen vízből származik, érdemes megbízható, ellenőrzött helyről beszerezni. Húsának színe a fehértől a sárgáson át egészen a mély barnáig terjed. Ha zsírosabb pontyot vásároltunk, finom haltepertőt süthetünk ki a hasaaljából. A busa a második legnagyobb mennyiségben termelt hal gazdaságainkban, igazán magas koncentrációban tartalmaz omega-3 zsírsavat. Sokféleképpen elkészíthető, sütve, grillezve, füstölve, és kolbásznak vagy halfasírtnak is kiváló. Ajánljuk töltött káposztába vagy halchips készítésére is. Kevesen ismerik az amurt, melynek húsa hófehér, kissé hasonlít a ponty húsához , de zsírmentes. Elérheti akár a 40 kg-os testtömeget is, a horgászok kedvenc zsákmánya.
Tengeri vagy édesvízi halat válasszunk?
A tengereket nagy veszély fenyegeti. Egyre súlyosabb környezeti problémánk, hogy a tengereket, óceánokat túlhalásszák. További gondot jelent, hogy tengereink nehézfémmel szennyezettek. A tavakban zajló haltermelés ezzel szemben környezetbarát. A halastavak nem terhelik a környezetet, ezért fogyasszunk inkább tavi halakat (ponty, busa, európai harcsa stb.). Az egészségünk megóvása mellett így Földünkre is vigyázunk.
Sokan tartanak a szálkától, ezért nem fogyasztanak halételeket. Lássunk két gyakorlati tippet a szálkák eltüntetésére! Az egyik módszer az irdalás. A szálkás halfilét bőrrel lefelé vágódeszkára tesszük, egy 20 cm hosszú pengéjű késsel keresztirányú bevágásokat metszünk, kb. 3-4 milliméterenként. A halat a bőrig kell bevágni, de a bőrt ne vágjuk át. Az irdalás után a filét darabokra, szeletekre vágjuk, besózzuk, 2-3 órát hagyjuk a sóban állni. A másik jó módszer a darálás. Egy vagy kétszeri darálás után a szálkák eltűnnek, a húst pedig a hagyományos darált húshoz hasonlóan használhatjuk fel. Fasírt, halpogácsa készülhet belőle, de természetesen minden olyan ételbe beletehetjük, amelybe egyébként is darált húst tennénk (töltött káposzta, stefánia vagdalt, töltött paprika).