Ételtcsakokosan

Ősz = sütőtök

2016. november 21.

A késő ősszel termő, kalóriaszegény, ámde vitaminokban gazdag tökfélék tökéletes tápanyagforrást jelentenek, érdemes beemelni a mindennapi étkezésbe. Az elkészítési lehetőségek tárháza végtelen, és a gyerekek is szeretik vidám színe és édes íze miatt. Ráadásul töklámpás is készíthető belőle.

pumpkin-1678871_640

A sütőtök eredeti származási helye Közép- és Dél-Amerika. Hely- és melegigényes növény, sok vízre van szüksége, szinte minden talajon megterem, kivéve a savanyú, vizes földet. Magas a karotintartalma (3,8 mg/100 g), a C-vitamin-tartalma (30 mg/100 g), ezen felül jelentős kalcium- és foszforforrás. Érdemes fogyasztani továbbá cink, mangán, réz, vas, foszfor, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalma miatt is.

Az egyik leggyakoribb hazai termesztett fajta a nagydobosi sütőtök (Cucurbita maxima convar. maxima), amelynek termése szürkés vagy ezüstfehér héjú, húsa narancssárga, termőhelye Nagydobos környékén van, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A következő fajta nyújtott körte formájú és kisebb méretű, neve sonkatök (Cucurbita moschata). Héja és húsa is narancssárga, mivel sok karotint tartalmaz. Ezt másutt pézsmatök vagy bébitök néven ismerik.

Magyarországon jellegzetes még a kiszombori sütőtök, ami kisebb, mint a nagydobosi és ovális, héja ezüstszürke, felületén hosszanti barázdákkal, húsa vastag, okkersárga, kiváló ízű.

Ismert még a laskatök (Cucurbita ficifolia), ami megfőzve szétesik, mintha le lenne gyalulva, erről a tulajdonságáról kapta népies nevét: Isten gyalulta tök.

Egyszerűen sütve

Hazánkban a leggyakrabban egyszerűen megsütve fogyasztjuk a sütőtököt. Érdemes különböző fűszerekkel ízesíteni! Méretétől függően vágjuk 8-12 darabra az alaposan megmosott és magházától megszabadított sütőtököt és tegyük alufóliával kibélelt tepsibe. Aki édesen szereti, mézzel vagy barna cukorral szórja meg, míg aki a fűszeres ételeket részesíti előnyben, hintse meg kakukkfűvel, rozmaringgal és zúzott fokhagymával némi só és bors kíséretében. Végül 220°C fokra előmelegített sütőben süssük meg, míg jó puha nem lesz minden darab.

Sütőtökkrém vagy bébiétel

cream-soup-491770_640Sütőtökkrémet két módon is készíthetünk: megfőzzük sós vízben a felkockázott sütőtököt, majd turmixoljuk, vagy pedig a megsült tök puha krémjét vesszük alapul (ilyenkor több folyadékot igényel a kenhetőség miatt). Egy tálba tesszük az elkészült krémet és almalével, citromlével vagy tejszínnel krémessé alakítjuk, majd gyömbérrel, szerecsendióval és fahéjjal fűszerezzük. Kalácsra, kuglófra kenve hidegen és melegen is egyaránt finom. Kisbabák számára almával, répával együtt főzhetjük, de kerüljük a fűszerezést.

Sütemények

A répához hasonlóan a sütőtököt is tehetjük süteményekbe, hiszen enyhén édes íze a desszertek alapanyagává teszi. Kuglóf, rétes, torta is készíthető belőle.

Sütőtökös muffin

Hozzávalók

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 25-30 dkg durvára reszelt sütőtök
  • 1 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • őrölt fahéj
  • 1-2 ek narancslé
  • vaníliás cukor
  • díszítésnek szeletelt mogyoró

A sütőtököt nyersen lereszeljük, hozzákeverjük a puha vajat, fahéjat és a narancslevet. Felverjük a tojást, rászitáljuk a lisztet, a sütőport és a kukoricalisztet, végül a barna cukrot. A sütőtökös masszához részletekben hozzákeverjük a lisztes összetevőket.

Csak fakanállal keverjük a masszát, ne robotgéppel. Ha a végén túl száraznak tűnik, narancslével lehet még lágyabbá tenni. Papírkapszlikba töltjük és 25-30 percig sütjük 190 Celsius fokon. Félidőben szórjuk meg az apróra vágott, szeletelt mogyoróval.

Pirított tökmag

Otthon is készíthetünk pirított tökmagot, amit aztán magában is elfogyaszthatunk, de krémlevesek kísérője vagy pogácsa feltéte is lehet, sőt a salátákat is feldobja.

Elkészítése

A sütőtököt vágjuk ketté, belsejét egy kanállal szedjük ki egy tálkába. A magokról folyó víz alatt távolítsuk el a ráragadt rostokat, majd áztassuk sós vízbe néhány órára és sütés előtt kiterítve hagyjuk megszáradni.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsünk bele kevés olajat, szórjuk bele a száraz magokat és keverjük át, hogy mindenhol érje az olaj. Enyhén sózzuk meg. Egy rétegben terüljenek el a magok a tepsiben! 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készül el a házi pirított tökmag, de 5-10 percenként forgassuk át, hogy egyenletesen piruljanak. A végén tegyük egy konyharuhával kibélelt tálba és takargassuk be, amíg ki nem hűlnek.

Nagy mennyiségű tökmag elfogyasztása hashajtó hatású lehet, ezért, mint minden mást, ezt is csak mértékekkel szabad fogyasztani.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ez legyen minden nap a tányérodon

eteltcsakokosan

10 dolog, amit az avokádóról tudni kell

eteltcsakokosan

Gyerekek a konyhában – hogyan melegítsünk ételt biztonságosan?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató