Ételtcsakokosan

Virsli másképp

2016. november 1.

Az élelmiszerkönyv új módosításai kapcsán változik a húskészítmények – így a virslik – összetételének aránya. Ez alkalomból elgondolkodtunk mi mindent lehet virsliből készíteni. Nektek van valamilyen virslis specialitások?

A virslit nem csak megfőzni lehet és mustárral, kenyérrel elmajszolni, vagy hot-dogként elkészíteni, hanem érdemes bevagdosni, sajttal, szalonnával vagy hagymával megtölteni és megsütni. A frankfurti leves elmaradhatatlan hozzávalója, majonézes salátába is szokták tenni és ez az egyetlen étel, amit minden gyerek hajlandó megenni.

32798

Lássuk milyen ötleteket kapunk a múltból

„Virsli tálalása. A párolgó virsli láttára rosszkedvű emberek is felvidulnak. Virslit akkor eszik az ember, ha nagyon éhes, vagy amikor már nagyon is jóllakott.

A virslit – csakúgy mint a kávét – nagyon forrón kell tálalni. Lehetőleg mély tálban adjuk fel, melynek aljába kevés forró vizet öntöttem, hogy gőzölögjön, befedve tálalom, favillával szedem ki és kézzel eszem meg. A virslinek elengedhetetlen kísérőtársa a sör, sóskifli, reszelt torma és mustár.

Szépen tálalhatom sűrű, párolt káposztával, ha hosszúkás tálba rakom s a virslipárokat – mintegy nyeregbe – rája fektetem. Ilyenkor kétoldalt vajas burgonyát adok hozzá. Vagy egy alacsonyabb poharat kis, puha fehér szerviettával leborítok és egy kerek tál közepére állítom. Közvetlen tálalás előtt erre rakom fel a virsliket, köréje sült burgonyát és keményre főtt tojásokat, reszelt tormával. Ezzel a tállal nagyon kell sietni és tiszta ruhával letakarva bevinni a konyhába.

Virslit lehet zsemlyemorzsában rántani, vajas tésztába burkolva kisütni, kétfelé vágva kizsírozott, tűzálló tálra tenni, tojást ütni rá, úgy mint a ham and eggs-nél.

Sör mellé nagyon ügyesen adhatom be, ha sós stanglit kettévágok, kiszedem a belet, ennek helyét kitöltöm félpár virslivel és a kifli másik felével lefödöm. Kifőztem a virslit félretett pörkölt vagy gulyáslében is, frissen főtt burgonya mellé egyszerű és ízletes vacsora. A karikákra szelt virslivel nagyon ízletessé tehetem a borsó-, káposzta- vagy burgonya levest.

A friss virsli világos színű és feszes; ha ráncos, nyirkos, ha a belső része szürke, akkor a virsli állott vagy romlott.”

Forrás: Dr. Hevesi Sándorné: Az ideális háztartás, Budapest, 1934

Kapcsolódó cikkek:

Kép forrása: fortepan.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Spárgasíp

eteltcsakokosan

Hűtőtáskák kavalkádja

eteltcsakokosan

Tudod melyik olajat, mire használd fel?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató