Ételtcsakokosan

A csokoládé, hidegen-melegen

2016. október 7.

A csokoládét rengeteg formában megtalálhatjuk az üzletek polcain, a táblástól, a bonbon át, a figurás termékekig. Az alakján kívül sokkal fontosabb, hogy valóban csokoládé-e amit éppen vásárolunk, vagy csak annak tűnik. Ahhoz, hogy a terméket fehér-, tej- vagy étcsokoládénak nevezhessük, több előírásnak is meg kell felelnie, ezért érdemes elolvasni a csomagolás hátulján a megnevezést, ahol, ha nem szerepel a csokoládé szó, hanem helyette tejmassza, tejbevonó, étbevonó vagy hasonló kifejezés áll, érdemes másik terméket választani.

csoki_idézetAkik a nyári nagy melegben sem tudnak elszakadni a csokoládétól, de a táblás verzió csak szétolvad a kezükben, azoknak tökéletes választás a csoki fagyi, aminek elkészítéséhez rengeteg receptet találhatunk. Egy biztos a legfinomabb az lesz, amiben magas kakaó-szárazanyagtartalmú csokoládé van és nem csak kakaópor. A hagyományos csokoládé fagylalt feldobhatjuk chilivel, naranccsal, kókusz reszelékkel vagy készíthetjük fehér csokoládéból is, amihez remekül illik a levendula.

A jeges kávék koffeinmentes vagy gyerek változataként tökéletesen helyt állhat a csokis shake vagy más néven jeges csokoládé. Akárhogy is nevezzük a lényeg, hogy gyorsan és könnyen elkészíthetjük otthon is. Turmixgépbe tegyünk vanília fagyit, tejet, csokoládét és esetleg jeget, ezt össze turmixolva már fogyaszthatjuk is a hűsítő finomságot. Különlegesebbé tehetjük italunkat, ha sima csokoládé helyett ízesítettet használunk, például a kedvenc csokoládé szeletünket vagy mogyorót és házi készítésű sós karamella szirupot is csurgathatunk hozzá. Tálaláshoz öntsük üvegpohárba, nyomjunk tetejére tejszínhabot, szúrjunk bele színes szívószálat és szórjuk meg a tetejét csoki reszelékkel.

A csoki mousse az előzőektől eltérően nem hideg, így évszaktól függetlenül bármikor fogyaszthatjuk torokfájás nélkül. Abban viszont nagyon is hasonlít a korábban említett fagylalthoz és shakehez, hogy ennek is a főösszetevője a csokoládé és nagyon egyszerű elkészíteni, na meg persze isteni finom. Ennek a könnyű habnak az elkészítésére különféle recepteket találunk, a legegyszerűbb csupán valamilyen csokoládét (20 dkg), tojást (3-4 db) és cukrot (1-3 ek, a csokoládé fajtájától függően) tartalmaz. Elkészítéséhez a csokoládét gőz felett megolvasztjuk, hozzá keverjük a tojás sárgákat. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzá keverjük a csokit.

Télen az egyik legjobb melengető finomság a forró csokoládé, amely az első fogyasztási formája volt a kakaóbabnak. A csokoládéital európai megjelenését Fernando Corteznek köszönhetjük, aki hódításai révén jutott hozzá az aztékok félve őrzött receptjéhez. Az eredetileg krémes sűrű italhoz csak cukrot és vaníliát használtak az ízesítéshez, manapság viszont a legtöbb helyen állaga inkább hasonlít a kakaóhoz és előre bekevert porokból készítik. Rengeteg változata létezik, van, ahol a fűszereken kívül csak csokoládét használnak hozzá, van ahol tejet, tejszínt és vizet is adnak hozzá.  Egy receptet nálunk is találtok, ebben a korábbi cikkünkben.

Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Az alapanyagokat megbízható helyről szerezzük be.
  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta konyha.
  • Mindig ellenőrizzük a tejtermékek fogyaszthatósági idejét.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egy hűsítő fagyi recept

eteltcsakokosan

Nyár és az uborka

eteltcsakokosan

Borban az igazság…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató