Alma, körte és birsalma, ilyenkor ősszel ezekből nem csak süteményeket, pitéket, birssajtot, hanem kompótot is készíthetünk. Gyermekkorunkból szép emlékeket csal elő a kompót: a nagymamánál mindig volt hétvégente, vagy éppen betegség után a diéta idején anyukánk ezzel kedveskedett. Desszertnek, uzsonnának, valamint húsok mellé köretnek is alkalmas a fűszeres gyümölcs.
Érdemes az ép, egészséges gyümölcsöket eltenni télire, míg a kicsit sérült vagy csúnyább (körte esetén már érett, ezért hosszú távon nem tárolható) darabok ideálisak a kompóthoz. Az alapanyagok és fűszerek aránya tényleg ízlés szerint kerülnek kimérésre. Lehet külön-külön főzni a kompótokat, de lehet vegyesen is, ilyenkor figyeljünk, hogy a birsalma keményebb és több időre van szüksége, míg megpuhul.
Alaposan mossuk meg a gyümölcsöket, hámozzuk meg és távolítsuk el a magházat. Kockázzuk fel, szórjuk egy lábosba, öblítsük át még egyszer, majd jöhet rá víz, citromlé, fűszernek: gyömbér, fahéj, szegfűszeg és végül cukor. Kipróbálhatjuk vaníliával, gyömbérrel, citrus héjával, esetleg kis chilivel, hogy pikáns legyen. Addig főzzük, amíg megpuhul a gyümölcs és forrón töltsük tiszta üvegekbe.
A befőzés szabályairól itt olvashatnak részletesen.
Fotó forrása: femcafe.hu