Nyakunkon a tanévkezdés, aminek élelmiszer-biztonsági vonatkozásai is vannak. Vagyis mibe vigye a gyermek az uzsonnáját? Összegyűjtöttük, hogy milyen uzsonnás dobozt érdemes venni.
Magyarországon jellemzően a gyerekeknek délelőttre szendvicset, gyümölcsöt, míg délutánra valamilyen rágcsálnivalót és üdítőt csomagolnak a szülők. Természetesen más szokások is kialakulhatnak egy családban, esetleg főtt vagy hűtést igénylő ételt visznek az iskolába, így mindig az igényeknek megfelelő dobozt válasszunk.
- Olyan dobozt válasszunk, ami jól záródik és könnyen tisztítható kívül-belül. Minden használat után alaposan mosogassuk el az edényeket (mosogatószert és meleg vizet használva).
- Gyermekek számára műanyag dobozt vegyünk, az ő esetükben nem érdemes üveg dobozt használni, inkább a felnőttek számára főtt étel szállítására alkalmas.
- Jó minőségű terméket válasszunk, inkább legyen drága, de ne repedjen vagy karcolódjon könnyen, mert a repedésekbe, vágásokba megtelepedhetnek a kórokozók.
- Amennyiben mikrohullámú sütőben történő felmelegítést igénylő élelmiszert csomagolunk a gyermekeknek, akkor vegyük figyelembe, hogy a mikrohullámú sütőben csak speciális műanyagból készült edényt szabad használni.
De honnan ismerhető fel, hogy egy műanyag edény használható a mikrohullámú sütőben vagy sem? Vásárláskor a műanyag edényeken érdemes megkeresni az alábbi jelöléseket, ugyanis igénybevételtől, hőhatástól, kontaktidőtől függően káros vegyületek oldódhatnak ki belőlük a tárolt élelmiszerekbe:
A 2-es, 4-es, 5-ös számmal jelölt csomagolások biztonságosak, mivel a kutatások azt mutatták ki, hogy ezeket használva nem jutnak rákkeltő és hormonháztartást károsan befolyásoló anyagok az élelmiszerekbe.
Lehet több rekeszes dobozt választani, vagy több dobozt külön-külön is használni, fő szempont az alapanyag, a tisztaság és az elkülönítés.
Élelmiszer-biztonsági tippek:
- Minidig tiszta kézzel és frissiben készítsük el a szendvicset, a gyümölcsöket mossuk meg és csepegtessük le, mielőtt bedobozolnánk.
- Ne érintkezzenek egymással a különböző élelmiszerek, kerüljük el a keresztszennyeződést. Pl. a sonkás szendvics és egy zacskó diákcsemege ne érintkezzen egymással. Legyen minden külön becsomagolva!
- Neveljük rá a gyermeket, hogy mindig mosson kezet étkezés előtt!
- A maradékot és a csomagoló anyagokat dobjuk ki, mert fertőzést okozhatnak.
Képek illusztrációk – A legfontosabb hozzáfűzni valónk, hogy a szendvics, a kekszek és a gyümölcsök, mind legyenek külön becsomagolva a dobozon belül. Ne úgy, mint a képen!
Kapcsolódó cikkek:
- Az összes uzsonnához kapcsolódó élelmiszer-biztonsági szabály ebben a cikkben található.
- Az uzsonnának adható ételekről itt olvashattok bővebben: